Debat: Gør som Fyn - Stop med verdens mest klimaskadelige gas

Fynske elselskaber har længe vist vejen frem, men det er på høje tid, at de store forsyningsselskaber følger trop og går SF6-fri, skriver Henrik Wilhøft fra Eaton Danmark i dette debatindlæg.
Foto: Pr Eaton Danmark
Foto: Pr Eaton Danmark
AF Henrik Wilhøft, project sales engineer, Eaton Danmark

Danmark er anerkendt verden over for sin produktion af vindenergi og ambitiøse klimamål. Og det skal vi fortsat være stolte over. Men inde i det udstyr, som energisektoren bruger til at forsyne os med CO2-neutral energi, ligger en risiko for yderligere udledning af drivhusgasser og lurer. 

Det er vel at mærke udledninger, som er helt unødvendige. Og tilmed i anlæg, der netop skal producere og distribuere den vedvarende energi, der er med til at nedbringe mængden af drivhusgasser i atmosfæren. Det er mildest talt ironisk.

For hvad nytter det med grøn energi, hvis udstyret stadig indeholder og udleder drivhusgas?

SF6 er ifølge FN’s klimapanel den mest skadelige af alle drivhusgasser. Blot 1 kilo SF6-gas svarer til 25.200 kilo CO2, så selv små udslip kan få store konsekvenser for klimaet langt ude i fremtiden.

Gassen er blevet brugt som isolationsmiddel siden 1960’erne. I dag er den dog udfaset alle andre steder end i energisektorens elektriske koblingsudstyr. Og det på trods af, at det danske marked allerede har flere gode, velafprøvede alternativer til udstyr uden SF6.

Fyn i den grønne førertrøje

Efter at have arbejdet med SF6-fri løsninger i mere end 20 år kan jeg heldigvis nu begynde at se et betydeligt træk imod at bidrage til en mere grøn forsyning i branchen. Især på Fyn. 

Fyn ligger nemlig helt i front, når det kommer til at udfase SF6-gas i Danmark. Hen over de senere år har en lang række af de lokale fynske elselskaber udvist rettidige omhu og indført SF6-fri løsninger lang tid før, der har været et egentlig lovkrav. Det betyder, at stort set alle husstande og virksomheder på Fyn inden for den nærmeste fremtid kan se frem til en mindre klimabelastende energiforsyning. 

Der er dog stadig betydelige sorte pletter på landkortet, da det fortsat mest er små og mellemstore forsyningsselskaber, der har de grønne briller på og investerer i SF6-frit udstyr. Vi mangler nemlig at få en del af de helt store spillere med – ikke mindst vest for Storebælt, hvis vi for alvor skal eliminere SF6 i den danske forsyningsbranche.

Ærlig talt forstår jeg det ikke. Udover at der allerede findes gode alternativer, er det faktisk ikke dyrere at producere elektricitet uden SF6. De nye anlæg er ofte billigere i drift og har samtidig en markant længere levetid. 

Hvorfor vente til 2026 med at udviske de sorte pletter?

Heldigvis vedtog EU-Parlamentet i januar, at det nu skal være helt slut med SF6-gas i nyt koblingsudstyr til og med 24 kV i EU. Et forbud, der allerede træder i kraft fra 2026 og er første skridt mod et totalforbud af alle F-gasser i 2050.

Jeg er med på, at 2026 ikke er lige rundt om hjørnet. Men ærlig talt: EU har talt, så hvorfor ikke handle nu? 

Tal fra Fraunhofer Institut for Teknologi viser nemlig, at hvis blot den gennemsnitlige årlig SF6-udsivning i Europa falder fra de i dag 10 procent til 5 procent, vil det reducere de samlede

SF6-udledninger med ca. 460 ton. 

Og jo længere vi udsætter omstillingen, jo mere stiger antallet af SF6-holdigt koblingsudstyr i takt med elektrificeringen kræver flere nye forsyningsanlæg. På europæisk niveau anslås det, at antallet af koblingsudstyr vil stige med 40 procent frem mod 2050. Og når nyt udstyr tilmed har en levetid på 40-50 år, er det afgørende, at den fortsatte renovering og udbygning af elnettet sker uden SF6-holdige løsninger. Ellers skubber vi bare den grønne effekt endnu længere ud i fremtiden. 

Det kan planeten kort sagt ikke tåle, hvis vi skal undgå at ramme en global temperaturstigning på 1,5 grader inden 2040, som den seneste FN klimarapport forudser. 

Derfor er mit klare budskab: Gør som Fyn. Lad være med at vente til sidste øjeblik. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også