Woodmac: Pris bliver et kæmpe tema i 2024

Selv om andre kriterier spiller en stigende rolle i havvindudbud, bliver fokus i år med rekordmange udbud i høj grad på statsstøtte, forventer analysechef.
Foto: Pr Wood Thilsted
Foto: Pr Wood Thilsted
MARKETWIRE

Der er udsigt til et 2024 med et rekordhøjt udbud af havmølleprojektet verden over på 60 gigawatt inkluderet det kinesiske marked. Selv om ikke-pris-kriterier spiller en stigende rolle i udbud, så er det prisen, der bliver ”et kæmpe tema”.

Det forudser Søren Lassen, som er chef for havvindanalyse hos research og konsulentfirmaet Wood Mackenzie i et interview med MarketWire

”Det er et år, hvor der er meget fokus på, hvor meget støtte havvind skal have. Det er meget fragmenteret, hvad vi ser i forhold til priser i udbuddene, og lokalt ser du meget forskellige trends. Prisen bliver et kæmpe tema, og det bliver rigtigt spændende at se resultaterne af udbuddene,” siger Søren Lassen under en vindmøllekonference i Bilbao i Spanien.

Af de 60 gigawatt, som efter planen kommer under hammeren i år, forventer han, at størstedelen bliver succesfulde i den forstand, at der bliver givet støtte. Endnu udestående informationer gør det dog vanskeligt at vurdere kvaliteten af en del af udbuddene.

”Nogle markeder er svære at vurdere lige nu, fordi vi ikke har alle de kriterier, vi skal bruge, for at vurdere det. Der er fortsat en masse ubekendte om nogle af udbuddene, hvilket blandt andet gælder udbuddene i Danmark,” siger Søren Lassen.

Ifølge Wood Mackenzie er prisen afgørende for mere end halvdelen af den kapacitet, der er planlagt tildelt i år. Derfor vil prisen afgøre hvem, der vinder – og dermed også hvilket afkast, udviklere er villige til at opføre projekter til.

Udover at udviklere kommer i indbyrdes kamp om enkelte projekter, så er der også en større kamp om at have kapaciteten til at opføre projekterne. Mange af udbuddene lægger nemlig op til at få projekterne opført i 2028, 2029 og 2030.

”Hvis alle, der vinder, siger, at de vil bygge i 2030, så har du et problem. Det kan ikke lade sig gøre. Der kan så være nogle justeringer og komme noget dynamik omkring alle de her individuelle udbud. Det bliver interessant at se, hvordan manglen på kapacitet får brikkerne til lande i forhold til de enkelte projekter,” siger Søren Lassen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også