NEKST: Danmark skal lade sig inspirere af Tyskland

Der er god grund til at tage nødretsforordningen i brug i Danmark, lyder det fra krisestaben, der mener, at det kan skære flere år af ventetiden for nye projekter.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Danmark bør gøre brug af EU’s nødretsforordning, der blev indført under energikrisen, mener NEKST, som har anbefalet det til regeringen, da den er taget i brug i Tyskland med stor succes.

Det skriver Børsen.

Her understreger NEKST-arbejdsgruppen ”Mere sol og vind på land”, at tiltaget, der ikke må bruges på bekostning af naturen, kan spare et til to år på sagsbehandlingen af et vind- eller solprojekt.

Et lovforslag omkring implementering af nødretsforordningen er sendt i høring.

“Potentielt skal det hjælpe os til at gøre det lettere at få den vedvarende energi de steder, vi gerne vil have den. Og hvis det på de konkrete steder har betydning for miljøet, skal man lave kompensation,” siger energiminister Lars Aagaard til avisen.

Lars Aagaard har allerede tidligere være ude og lufte sit ønske om at gøre brug af ordningen. 

“De regler, vi har lavet for miljø- og naturbeskyttelse, er jo lavet i en god mening. Men de er også lavet i en tid, hvor vi ikke skulle forcere udbygningen af vedvarende energi. Derfor bliver vi nødt til at finde nogle nye balancer og nye måder at håndtere det på,” har Lars Aagaard tidligere sagt.

27 anbefalinger

NEKST-arbejdsgruppen har netop i dag præsenteret 27 anbefalinger til, hvordan man kan styrke den lokale opbakning, få skabt hurtigere processer og bedre samspil mellem myndigheder samt anvende arealerne smartere, når der opsættes vindmøller og solceller på land.

”Vi har i arbejdsgruppen haft et tæt samarbejde med politikere, embedsværk og aktører på tværs af kommuner, grønne organisationer og energibranchen. Det har skabt et anderledes og dynamisk arbejdsfællesskab, med en bred forankring i samfundet, hvor vi er kommet dybden med barrierer og har kunnet anvise konkrete løsningsforslag. Vi håber, at regeringen vil arbejde videre med anbefalingerne og at energibranchen, kommuner, borgere og andre aktører vil bidrage til, at der kommer tempo på udbygningen af vedvarende energi på land,” udtaler Nana Bule, der er forperson for arbejdsgruppen, i en meddelelse.

Her kalder Lars Aagaard det for et stykke stærkt arbejde.

”De er dykket helt ned i værktøjskassen og måske netop, fordi arbejdsgruppen har erfaringer med den grønne omstilling i praksis, er mange af anbefalingerne lige til at gå til. Nogle af de barrierer, de har peget på i anbefalingerne, er vi allerede i gang med at bryde ned, og andre skal vi kigge nærmere på,” lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også