Regeringen anbefales at nedlægge 58 erhvervsstøtteordninger

Regeringen vil finde to milliarder ved at skære i erhvervsstøtten. Ifølge Green Power Denmark bør regeringen bruge nogle af pengene på at gøre forsknings- og udviklingsfradrag på 130 pct. permanent.
Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
AF RITZAU/ENERGIWATCH

58 erhvervsstøtteordninger bør helt eller delvist fjernes.

Det vil spare 2,3 milliarder kroner, vurderer en ekspertgruppe, som netop har overleveret sine anbefalinger til regeringen.

SVM-regeringen har i sit regeringsgrundlag varslet, at der skal spares to milliarder kroner på erhvervsstøtten.

Ekspertgruppen anbefaler blandt andet at fjerne eller overveje at fjerne skattefritagelsen for løn ved arbejde om bord på skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister.

Desuden kan der findes penge ved at fjerne en række erhvervsstøtteordninger i forbindelse med eksport- og investeringsfremme.

Også erhvervsstøtte til Fonden for Plantebaserede Fødevarer og Wonderful Copenhagen kan fjernes, skriver gruppen i rapporten.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) vil nu drøfte anbefalingerne med Folketingets partier i den kommende tid. Det siger han i en pressemeddelelse.

- Regeringen har endnu ikke taget stilling til arbejdsgruppens anbefalinger. Vi vil nu læse rapporten grundigt igennem, og vil i den kommende tid indkalde Folketingets partier til drøftelser om ekspertgruppens anbefalinger, udtaler han.

Regeringen skriver i regeringsgrundlaget, at der skal etableres et nyt erhvervsstøttesystem med nye prioriteringer for blandt andet at kunne nedsætte bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af virksomheder.

Omlægningen af erhvervsstøtten skal øge beskæftigelsen med 4000 personer.

I grundlaget skrives det, at ændringerne netop skal ske på baggrund af ekspertgruppens rapport.

Bør prioritere forskning

Står det til brancheorganisationen Green Power Denmark bør regeringen bruge nogle af pengene på at gøre forsknings- og udviklingsfradrag på 130 procent permanent. 

”Konkurrencedygtige vilkår for innovation, forskning og udvikling er afgørende for at fastholde Danmarks position som et af verdens førende lande inden for grøn energiteknologi. Samtidig er udviklingen af bæredygtige løsninger altafgørende for at komme i klimamål. Derfor opfordrer vi regeringen til at se på ekspertgruppens anbefalinger og gøre forsknings- og udviklingsfradraget på 130 procent permanent,” udtaler Martin Ingerslev, der er cheføkonom i Green Power Denmark. 

Det var tilbage i 2008, at der politisk blev vedtaget et forsknings- og udviklingsfradrag på 101,5 procent. Det skete for at hjælpe forskningen på vej og gøre Danmark attraktiv I 2020 blev der vedtaget, at det skulle stige midlertidigt til 130 procent til og med 2022 for at fremskynde grønne investeringer. Men fra årsskiftet blev det midlertidige fradrag reduceret til 108 pct.

”Danske virksomheder er verdensmestre i grønne patenter, og vores erhvervsliv eksporterer energi-teknologi og viden for mange milliarder kroner om året. Men vi kan også se, at de danske virksomheder møder stigende konkurrence på eksportmarkederne. Vi skal være helt oppe på tæerne for at fastholde vores førerposition, og det handler blandt andet om politisk at prioritere forskning og udvikling, siger Martin Ingerslev.

Green Power Denmarks cheføkonom er dog kritisk overfor, at ekspertgruppen vil nedlægge ordninger, som skal øge udfasningen af naturgas i husholdningerne samt pulje til test af havvindmøller og andre ordninger, som understøtter eksporten af dansk energiteknologi. 

”Det giver ikke mening, at ekspertgruppen vil sløjfe de ordninger, som netop skal udbrede dansk energiteknologi til hele verden og dermed gavne global grøn omstilling. Her har eksperterne et for snævert fokus på nationale reduktioner. Vi bliver nødt til at hæve blikket og kigge langsigtet på, hvad der skal skabe vækst, velstand og arbejdspladser i fremtidens Danmark,” siger Martin Ingerslev. 

Derudover mener han, at man skal være varsom med at slå de velfungerende organisationer EUDP, DUPD og Elforsk sammen, som ekspertgruppen ellers foreslår.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også