Debat: Varmepumpefradag kan hive markedet ud af dødvandet

Der er dødvande på varmepumpemarkedet, men et nyt forslag fra Liberal Alliance kan have en positiv effekt, lyder det fra Varmepumpeindustrien og Tekniq Arbejdsgiverne i dette debatindlæg.
Jens Bredning, bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien . | Foto: Bosch
Jens Bredning, bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien . | Foto: Bosch
Af Jens Bredning, bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien og Troels Hartung, bæredygtighedschef TEKNIQ Arbejdsgiverne

Liberal Alliance har netop fremsendt et beslutningsforslag om at omdanne varmepumpepuljen til et varmepumpefradrag. Et forslag, som både har den positive effekt, at det vil tilskynde flere danskere til at vælge en grøn løsning, samtidig med at det løser de stop-and-go-effekter den nuværende varmepumpepulje forårsager i markedet. 

Det skyldes, at boligejerne – meget forståeligt – venter med at investere i en varmepumpe, til de kan få et økonomisk tilskud, og at ansøgningsperioderne for tilskud ofte er uvisse. 

Dertil løber puljen hurtigt tom for midler, hvorfor mange borgere bliver efterladt på perronen uden tilskud til det grønne tog og uden viden om, hvornår næste ansøgningsperiode er. Det skaber en uholdbar stop-and-go-effekt i markedet og mindsker incitamentet til at lave en grøn investering. 

De nuværende strukturer medfører, at varmepumpemarkedet står stille. Lagerne hos varmepumpeudbyderene er fyldte, alt imens medierne beretter, at gas- og oliefyr fortsat installeres i stor stil. Hvor det i 2022 virkede realistisk, at fjernvarme og varmepumper kunne udfase den fossile bygningsopvarmning inden 2030, virker den politiske målsætning om et stop for gas til boligopvarmning i 2035 i dag som meget svær at nå. 

Det er problematisk af flere årsager. Dels, fordi det bremser den grønne omstilling, når danskerne hænger fast på olie eller gas som opvarmning, og dels betyder det også, at de medarbejdere, der skulle udføre arbejdet, bliver flyttet væk fra området. Dermed mister vi kvalificerede medarbejdere på et område, som er helt afgørende for, at vi kan nå i mål. 

Det er nødvendigt, at politikerne får øjnene op for, at det ikke er nok at stille danskerne fjernvarme i udsigt. De er nødt til at bidrage til, at borgerne ved hvilken varmeløsning, der passer bedst til deres hjem, og sørger for, at der er incitamenter til at gå den klimavenlige vej. 

Det gør Liberal Alliance med forslaget om en fradragsordning, som vil skabe mere fleksible og langsigtede rammer for borgerne og øge den grønne investeringslyst. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også