Aktionærer i Ørsted kræver en klar plan og spår om lavere ambitioner

Der skal skabes transparens om, hvordan det danske energiselskab kommer tilbage på sporet til værdiskabende vækst, lyder det fra ATP.
Claus Wiinblad, aktiechef i ATP. | Foto: Stine Bidstrup
Claus Wiinblad, aktiechef i ATP. | Foto: Stine Bidstrup

På onsdag fremlægger Ørsted sit efterhånden længe ventede regnskab for 2023, men kommer samtidig med en opdatering på sine langsigtede finansielle mål – og her sidder investorer og aktieanalytikere klar med spidse ører og et ønsker.

Det skriver Børsen.

“Det er særdeles afgørende, at vi får skabt transparens om, hvordan Ørsted kommer tilbage på sporet til værdiskabende vækst, ikke mindst set i lyset af hvordan aktien er faldet. Vi vil gerne bakke op om en langsigtet historie, men målsætningerne skal kalibreres til det rigtige niveau. Og vi skal vide, hvilken kapital det kræver at nå derhen,” siger Claus Wiinblad, der er aktiechef i ATP, som har investeret i Ørsted til avisen.

En analytiker fortæller til avisen, at man godt kan forvente, at der bliver forholdsvis radikale revisioner af 2030-målene, mens en anden peger på, at der kan komme en mindre kapitaludvidelse på banen, selvom der mest er konsensus om, at Ørsted vil prøve at undgå en kapitaludvidelse og i stedet skrue ned for vækstmål og finansielle målsætninger med 20-30 pct.

I forbindelse med Ørsteds kapitalmarkedsdag i sommeren 2023 var målsætningen, at der inden 2023 skulle investeres for 475 mia. kr. I perioden 2020-2027 lød investeringsambitionerne på 350 mia. kr.

Som EnergiWatch tidligere har berettet, så faldt Ørsted-aktien tirsdag efter rygter om, at der lurede en kapitaludvidelse forude. 

”Der går lidt rygter om en kapitaludvidelse. Men det er kun rygter, og det skal jo komme fra selskabets selv,” sagde Martin Munk, aktierådgiver i Jyske Bank, til MarketWire.

Han pegede på, at der længe har været spekulationer om, hvorvidt Ørsted vil få behov for at rejse ny kapital.

”Analytikere har været lidt splittede i forhold til det emne.”

”Nogle siger, at det ikke bliver nødvendigt, andre hælder til, at det er. Så der er lidt blandede holdninger til det, og det er bestemt et emne, der har været fremme tidligere. Derfor er jeg også lidt overrasket over den voldsomme reaktion,” fortalte Martin Munk.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, skal man ikke underkende betydningen af Ørsteds ejerskab, hvor staten sidder på 50,1 pct.

”Jeg har hele tiden sagt, at Ørsted er et politisk prestigeprojekt. Hvis de står fast på, at Ørsted skal blive ved med at være den største aktør i det her marked, og hvis de holder fast i de store ambitioner, som de ynder at tage rundt i verden og fortælle om, så risikerer man altså, at der kommer en kapitaludvidelse,” lød det fra ham.

”Det havde været betydeligt lettere, hvis politikerne ikke havde været inde over. Så kunne man have skåret i investeringsprogrammer og justeret en masse andre ting,” lyder det videre.

Han mente samtidig, at tirsdagens kursreaktion afspejler, at markedet ikke forventer en kapitalforhøjelse. Og derfor kan rygter sætte gang i bevægelser.

”Det er en brøkdel af, hvordan aktien kommer til at reagere, hvis det viser sig, at man går den vej,” sagde han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også