Kongen i første officielle udtalelse: Vil kæmpe for klima

Krigen i Ukraine og konflikten i Mellemøsten understreger vigtigheden af grøn omstilling, siger kongen.
”Konsekvenserne af kriserne er enorme, men det har været med til at bringe vores nationer tættere på hinanden,” lyder det fra den danske konge. | Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix
”Konsekvenserne af kriserne er enorme, men det har været med til at bringe vores nationer tættere på hinanden,” lyder det fra den danske konge. | Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det var til stående applaus, at den nyudnævnte kong Frederik trådte op på talerstolen ved det historiske museum i Polens hovedstad, Warszawa, onsdag formiddag.

Her kunne han med sin første officielle udtalelse siden tronskiftet fortælle de fremmødte, at bekæmpelsen af klimaforandringer vil være et fokus for ham som regent.

Talen blev holdt som en del af åbningsceremonien for det grønne erhvervsfremstød i Polen, som han er en del af i disse dage.

Kongen nævner i sin tale krigen i Ukraine og konflikten i Mellemøsten som en del af årsagen til, at det er vigtigere end nogensinde før at fokusere på grøn omstilling.

”Konsekvenserne af kriserne er enorme, men det har været med til at bringe vores nationer tættere på hinanden,” siger han.

Kongen ledsages på turen af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

De var også til stede under kongens tale.

Sammen med 59 danske virksomheder skal ministrene og kongen fremme danske løsninger på den grønne omstilling. Blandt de deltagende virksomheder finder man navne som Vestas, Ørsted og Danfoss.

Det italesatte kong Frederik også på scenen.

”I Danmark har vi i mange år arbejdet på partnerskaber, hvor fokus blandt andet har været på energieffektivitet og havvind,” siger han.

”Behovet for dekarbonisering er helt essentielt, lyder det videre med henvisning til at løse klimaudfordringerne.”

Erhvervsfremstødet kommer primært til at handle om energieffektivitet og klimavenligt landbrug.

Dansk erhvervsliv har øjnene rettet mod det polske marked, fordi landet står over for en massiv omlægning af dets energiforbrug, der i meget høj grad er baseret på kulkraft.

En analyse fra Dansk Industri forud for fremstødet viser, at 91 procent af landets samlede energiforbrug kommer fra fossile brændstoffer.

Men den nye koalitionsregering i Polen, ledet af den tidligere EU-præsident Donald Tusk, har lagt en ambitiøs klimaplan, og den vil danske virksomheder gerne spille en rolle i.

Polen og Danmark har i forvejen en tæt eksportmæssig relation.

I 2022 passerede eksporten til landet 50 milliarder kroner. Det betyder, at Polen er Danmarks 9. største eksportmarked. Hvis de seneste års udvikling fortsætter, bliver markedet meget større i fremtiden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også