Løkke beskyldes for at vildlede Folketinget i havvindsag

Udenrigsministeren skulle have oplyst om fem havvindparker på samråd i oktober, vurderer professor i forvaltningsret. Rettet.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. | Foto: Jens Dresling
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. | Foto: Jens Dresling

Et hemmeligt notat beskrevet af Zetland tyder på, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen på et samråd om havvindsagen d. 25. oktober vildledte Folketinget. Det vurderer professor over for Zetland.

For da Løkke i oktober var i samråd om sagen, oplyste han ikke Folketingets partier om embedsværkets positive vurdering flere vindmølleparker. 

Ifølge professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet har Løkke dermed vildledt Folketinget og forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven.

“Reglerne om ministeransvar siger, at man må ikke vildlede Folketinget, og man skal give Folketinget dækkende og relevante oplysninger. Det betyder, at ministeren loyalt skal give en beskrivelse af de oplysninger, der er i en sag, så Folketinget kan få et dækkende billede af sagen og træffe rigtige beslutninger. Og det betyder, at man ikke må tilbageholde oplysninger eller fremlægge oplysninger på en måde, hvor det bliver svært for Folketinget at få et retvisende billede af situationen,” siger Sten Bønsing til Zetland. 

Centralt i sagen står åben dør-ordningen, som giver virksomheder mulighed for at vælge egnede steder at sætte havvindmøller op, og dem, der vælger et givent område først, får førsteret til at bygge havvindmøller der.

Her gik kritikken tilbage i oktober på, at Løkke skulle have givet en form for særbehandling til Copenhagen Infrastructure Partners, CIP. En kritik som udenrigsministeren flere gange har afvist. 

CIP fik gennem åben dør-ordningen tilladelse til at opføre en havvindmøllepark, selv om andre projekter under ordningen er blevet afvist.

Det skyldes dog ifølge ministeren, at der ud af de 26 ansøgte projekter i Åben Dør-ordningen kun var tre projekter, hvor embedsværket vurderede, at der ikke var væsentlige interessekonflikter i spil ved de ansøgte hav-arealer.

CIP’s projekt var blandt de tre.

En bred opposition har været yderst kritisk indstillet over for Lars Løkke Rasmussens involvering i sagen og rejst bekymringer om, hvorvidt han og Moderaterne er blevet økonomisk støttet af CIP.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også