Vejen til en fremtid med grøn energi ser sværere og sværere ud

Mens den grønne energisektor står overfor en række udfordringer, møder mange fossilbaserede virksomheder et aftagende pres på at skynde sig væk fra olie og gas.
Mange vindenergiudviklere har oplevet tab på flere hundrede mio. dollars på amerikanske havvind-projekter i år, hvilket har bidraget til at mange af de vedvarende energiselskabers aktiekurser er dykket, lyder det ifølge Wall Street Journal. | Foto: Thomas Borberg
Mange vindenergiudviklere har oplevet tab på flere hundrede mio. dollars på amerikanske havvind-projekter i år, hvilket har bidraget til at mange af de vedvarende energiselskabers aktiekurser er dykket, lyder det ifølge Wall Street Journal. | Foto: Thomas Borberg
AF MARKETWIRE

Med en modvind med alt fra stigende renter og inflation samt geopolitiske spændinger, der driver en øget fokus på energisikkerhed, er vejen til en fremtid med lav CO2-udledning nu langt mere usikker og omkostningsfuld end for bare et par år siden.

Det skriver Wall Street Journal.

Havvindprojekter bliver skrottet, og vedvarende energiselskabers aktiekurser dykker. I USA trækker bilproducenterne planer for elbiler tilbage i takt med en haltende efterspørgsel, mens olie- og gasindustrien indgår megaaftaler, der er muliggjort af skyhøje overskud, i forventning om, at fossile brændstoffer vil eksistere i lang tid endnu.

Nogle af de selskaber, der er hårdest ramt lige nu, påbegyndte omfattende grønne projekter før pandemien, men de dertilhørende forsyningsproblemer sendte udgifterne på materialer i vejret, mens rentestigningerne gjorde finansieringen af projekterne langt mere omkostningsfulde.

Mange vindenergiudviklere har oplevet tab på flere hundrede mio. dollars på amerikanske havvind-projekter i år, hvilket har bidraget til at mange af de vedvarende energiselskabers aktiekurser er dykket, lyder det ifølge Wall Street Journal.

Blandt andet har danske Ørsted været ude i massive nedskrivninger af projekter, som er blevet annulleret, og selskabet aktier er siden begyndelsen af året halveret i værdi.

Skiftet væk fra olie og gas er dog fortsat i gang. Sol- og vindkapaciteten vokser hurtigt, og regeringer udruller politik, der støtter lavemissions teknologi, samtidig med at mia. af dollar strømmer til projekter, der kan være med til at støtte overgangen til grøn energi, skriver avisen.

Men mens den grønne energisektor står overfor en række udfordringer, møder mange fossilbaserede virksomheder et aftagende pres på at skynde sig væk fra olie og gas, mens virksomheder og regeringer finder vejen til en fremtid med grøn energi sværere end ventet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også