Løkke: Grønne hensyn bremser den grønne omstilling

Den grønne omstilling bliver alt for ofte bremset af hensyn til natur og biodiversitet, mener regeringen.
”Der er en tendens til, at naturhensyn vejes ind omkring hvert eneste projekt, og det er med til at tage tempo ud af det,” siger Lars Løkke Rasmussen. | Foto: Jens Dresling
”Der er en tendens til, at naturhensyn vejes ind omkring hvert eneste projekt, og det er med til at tage tempo ud af det,” siger Lars Løkke Rasmussen. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Det tager i gennemsnit syv år at opsætte en landvindmølle i Danmark, og det skyldes blandt andet, at hensynet til natur og biodiversitet bremser den grønne omstilling.

Det mener udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), som taler for at sætte fart under opsætning af vindmøller, selv om det kommer med en pris.

”Vi må sige, at så sætter vi alt ind på den grønne omstilling, og så ved vi godt, at det kommer med en pris. Den pris må man håndtere ved siden af. Frem for i forhold til hvert enkelt konkret projekt,” siger han til Politiken.

Lars Løkke Rasmussen forklarer, at der i regeringstoppen er en udbredt frustration over langsommeligheden med at få opsat vindmøller og solcelleparker.

Det adresserede statsminister Mette Frederiksen (S) også i sin åbningstale for nylig. I år er der kun opsat fire vindmøller, og der hives flere ned, end der sættes op.

Regeringen vil med Løkkes ord derfor forsøge at ”løfte” hensyn til natur og biodiversitet ”fri” ifølge Politiken.

”Der er en tendens til, at naturhensyn vejes ind omkring hvert eneste projekt, og det er med til at tage tempo ud af det,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger dog samtidig, at man ”naturligvis ikke skal se stort på” hensynene.

Regeringen ventes i næste uge at komme med et udspil, som indeholder øget kompensation til naboer til grøn energi og desuden handler om energiparker på land.

Regeringen har allerede foreslået at øge den økonomiske kompensation til naboer til vindmøller og solceller med 5000 kroner i gennemsnit.

I dag får naboerne i gennemsnit 9000 kroner hvert år skattefrit.

Næste skridt for regeringen er at gøre godkendelserne mere effektive.

Der står 4840 MW landvind i kø i kommunerne. Det svarer til 1000 vindmøller ifølge Green Power Denmark, som er talerør for den danske energisektor.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også