Elprisen rammer højeste niveau siden årsskiftet

Sammenfald af en lang række faktorer både i og især uden for Danmark får den danske elpris mandag aften til at være 150 gange højere end i Norge.
Foto: Jens Henrik Daugaard
Foto: Jens Henrik Daugaard
AF RITZAU OG MAZ PLECHINGER

Hvis man har planer om at vaske sine sure sokker mandag aften, bør man overveje, om det er billigst at gøre det i hånden. Eller – hvis der skal mange sokker gennem maskineriet – at snuppe Oslo-færgen og snuppe storvasken det norske i stedet.

For i timen mellem 19-20 rammer elprisen et niveau, der ikke er set højere siden årsskiftet. Spotprisen i såvel Vest- som Østdanmark er således på godt 3,9 kr/kWh, viser tal fra elbørsen Nordpool. Det er 153 gange højere en elprisen i Oslo, hvor det med en elprisen i samme på knap 2,9 øre/kWh fortsat vil være vaskepulveret, der udgør broderparten af den økonomiske byrde ved sokkevasken.

Hos Green Power Denmark peges der mod himlen for svar.

”Vi har et elsystem, hvor man i forbindelse med store udsving typisk skal kigge på vejret,” siger senioranalytiker Kristian Rune Poulsen til Ritzau.

”Den skarpe stigning i elprisen mandag aften skyldes blandt andet, at solen er begyndt at gå ned på et tidligere tidspunkt. Og så har vi en af de dage, hvor det heller ikke blæser så meget,” siger han.

At solen går tidligere ned i dag end i går bekræftes af flere af hinanden uafhængige kilder. Kilderne peger endvidere på, at den tendens ser ud til at fortsætte frem til vintersolhverv.

Det er dog ikke den eneste forklaring på mandagens prisbump. Men trods den massive prisforskel mellem Danmark og Norge, omfatter disse forklaringer dog ikke en af de sædvanlige skurke; de ofte udsatte Skagerrak-forbindelser over farvandet mellem Nordjylland og Sydnorge. 

Strømimporten fra Norge er således høj. Hvilket også indikeres af, at aftenens strømpris i Kristianssand – priszonen, hvor elkablerne til Danmark er funderet – med 56,9 øre/kWh er langt højere end i resten af landet.

Til gengæld kan der ses mod Danmarks andre nabolande for delforklaringer. Det gælder især Sverige, der vanen tro har udfordringer i sit interne net; mere specifikt mellem Killanda og Horred henholdsvis nord og syd for Göteborg. Det medfører at eksportkapaciteten til Danmark er skruet ned fra 1,3 GW til maksimalt 250 MW, fremgår det af en markedsmeddelelse (UMM).

Omvendt skulle der efter et par ugers vedligehold på tysk side være fuld kapacitet på den nyeste forbindelse til Tyskland, Kriegers Flak CGS, med virkning fra mandag. Hverken jordens bane om solen eller udlandet kan altså påtage sig hele skylden. Internt i Danmark er der således også neddroslet, hvor Nordjyllandsværket har meldt ind, at der er slukket for kulkedlen frem til onsdag aften.

En helt tredje årsagsforklaring er da også, at Danmark endnu står på nippet til fyringssæsonen. Den indledes officielt den 1. oktober, eller når den udvendige døgnmiddeltemperatur i mindst tre på hinanden følgende døgn når ned på 12 grader. Med den seneste tids regionale indian summer nås den tærskel ikke i aften. Mens de høje temperaturer omvendt har medført højt forbrug til bl.a. køling. 

Alt sammen behøver med andre ord ikke at betyde, at der nu skal hamstres strøm af frygt for en ufravigelig gentagelse af sidste års energikrise. Men det er dog et vidnesbyrd på, at udsvingene i takt med den højere grad af strømproduktion fra vedvarende energi kan have større udsving mellem timerne.

”Vi har haft og er sådan set stadig i en energikrise, der har gjort fossil energi meget dyr. Og det er den energi, vi har brug for, når sol og vind ikke kan levere varen. Det gør, at de dyre timer bliver dyrere,” siger Kristian Rune Poulsen.

”På den anden sige har vi fået udbredt fangsten af sol- og vindenergi i hele Europa. Det gør, at vi også har fået mange billige timer.”

”Så dag til dag-udsvingene er generelt blevet meget større.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også