Danske Bank: Grønne investeringer mere end tidoblet

Det haster med at få nedfældet klimamål for virksomhederne - store som små,” lyder det fra topchefen hos Danske Bank.
”Hvis vi ser på størrelsen af bæredygtige investeringer, hvor vi har hjulpet vores kunder med finansiering via grønne obligationer, så er volumen steget mere end 50 pct. i forhold til sidste år," siger direktøren. | Foto: Gregers Tycho
”Hvis vi ser på størrelsen af bæredygtige investeringer, hvor vi har hjulpet vores kunder med finansiering via grønne obligationer, så er volumen steget mere end 50 pct. i forhold til sidste år," siger direktøren. | Foto: Gregers Tycho
AF MARKETWIRE

Bæredygtighed har været på dagsordenen hos især de store selskaber gennem flere år - og hos Danske Bank fylder klimamål meget både internt og eksternt.

Og det haster med at få nedfældet klimamål for virksomhederne - store som små.

Det siger Danske Banks topchef, Carsten Egeriis, fredag i forbindelse med, at den uafhængige virksomhed inden for bæredygtig rådgivning og software Position Green har præsenteret den sjette udgave af ESG100, der gennemgår, hvor parate de 100 største børsnoterede selskaber i henholdsvis Danmark, Sverige og Norge er til de nye ESG-rapporteringsregler, European Sustainability Reporting Standards (ESRS), der træder i kraft den 1. januar 2024.

”Chefen for den Norske Oliefond, Nicolai Tangen, afvarede fornyligt om det tilbageslag der har været med hensyn til ESG i nogle lande. Han sagde, at i sommer er vi gået fra ”global warming til global boiling”,” siger Carsten Egeriis.

”Jeg mener, at Nicolai Tangen taler på vegne af alle os i den finansielle sektor, når han siger, at klimaforandringer og ESG mere generelt handler lige så meget om risikostyring som noget andet,” siger bankdirektøren.

Og blandt bankens kunder brænder budskabet om mere bæredygtighed også igennem:

”Hvis vi ser på størrelsen af bæredygtige investeringer, hvor vi har hjulpet vores kunder med finansiering via grønne obligationer, så er volumen steget mere end 50 pct. i forhold til sidste år. Og sammenlignet med 2018 snakker vi om næsten en ti-dobling,” siger Carsten Egeriis.

Danske Bank gik i starten af året ud med en strategi for netop bæredygtighed ved blandt andet at lancere en klimaplan og gøre det til et af de strategiske temaer i Forward ’28-strategien.

”Når vi ser på Danske Banks samlede emissioner i dag, ser vi, at emissionerne fra vores os selv kun udgør en brøkdel af en procentdel. Mere end 99,9 pct. af de samlede udledninger er såkaldte finansierede udledninger, der er lavet af de virksomheder og aktiviteter, vi finansierer og investerer i.”

”Med andre ord: Selv om vi har ambitiøse reduktionsmål for vores egen drift, er det gennem samarbejdet med vores kunder, at vi virkelig kan gøre en forskel,” påpeger Carsten Egeriis.

Danske Bank har sat ”klare mål” for de sektorer i kundebasen, der udleder mest. Bankens udlån til shipping, olie og gas, energiselskaber, cement og stål udgør omkring 3 pct. at de totale udlån. Men disse sektorer er blandt de største energisyndere med hensyn til udledning.

”For at få størst mulig effekt har vi sat ambitiøse mål for alle disse sektorer - lige fra 25 og 30 pct.s emissionsreduktioner for cement og stål og 50 pct. for skibsfart, elproduktion og olie og gas,” forklarer Danske Banks chef.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også