To streger under europæisk mål for energieffektivitet

Energiforbruget skal reduceres med 11,7 pct. i 2030 i Europa. Det ligger nu heltg fast, men medlemslandene har en vis fleksibilitet i forhold til at nå målet. 
Foto: Yves Herman
Foto: Yves Herman

EU’s medlemslande skal i fællesskab sikre en reduktion af det endelige energiforbrug på mindst 11,7 pct. i 2030 i forhold til de prognoser for energiforbruget for 2030, der blev foretaget i 2020. 

Det har Rådet - altså EU’s energiministre - nu endelig vedtaget, oplyser Rådet i en meddelelse. 

Dermed er revisionen af direktivet om energieffektivitet nu formelt vedtaget og kan offentliggøres i EU-tidende for derefter at træde i kraft 20 dage senere. 

Mulighed for afvigelse

Alle medlemsstater skal bidrage til at nå det overordnede EU-mål. 

De skal selv fastsætte vejledende nationale bidrag og udarbejde forløb med henblik på at nå målet i deres integrerede nationale energi- og klimaplaner. 

Der er en formel til beregning af de nationale bidrag som er baseret på energiintensitet, BNP pr. indbygger, udvikling af vedvarende energikilder og energibesparelsespotentiale i de forskellige lande. 

Landene har mulighed for at afvige fra bidraget med 2,5 pct. 

Til sidst vil EU-Kommissionen så beregne om alle bidragene tilsammen udgør målet på 11,7 pct., og ellers rette de nationale bidrag til, der er lavere, end hvad formlen siger. 

Udkastene til de ajourførte nationale energi- og klimaplaner skulle foreligge i juni 2023, og de endelige planer skal foreligge i 2024.

Bygninger skal renoveres

Det årlige energisparemål for det endelige energiforbrug skal gradvist stige fra 2024 til 2030. 

Medlemslandene skal sikre nye årlige besparelser på 1,49 pct af det endelige energiforbrug i gennemsnit i perioden og gradvist nå op på 1,9 pct. 31. december 2030.

Medlemslandene kan i beregningen af målet medregne energibesparelser, der opnås gennem politiktiltag i henhold til det nuværende og det reviderede direktiv om bygningers energimæssige ydeevne, foranstaltninger, der følger af EU’s emissionshandelssystem (for anlæg samt bygninger og transport), og nødforanstaltninger på energiområdet.

De nye regler fastsætter en særlig forpligtelse for den offentlige sektor til at opnå en årlig reduktion af energiforbruget på 1,9 pct., hvor der kan ses bort fra offentlig transport og væbnede styrker. 

Derudover vil medlemsstaterne hvert år skulle renovere mindst 3 pct. af det samlede etageareal i bygninger, der ejes af offentlige organer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også