Forsvarsadvokat for energihandler: "Jeg har været tilbageholdende med at lade min klient afhøre"

Varetægtsfængslingen af de otte sigtede energihandlere er forlænget frem til 13. juni.
Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Klokken var kun lidt over 8.30, men trapperne foran Retten i Aarhus var allerede tæt pakket af mennesker, der ventede på at komme ind til retsmødet for de otte energihandlere sigtet for markedsmanipulation.

De mange mennesker tog plads i retslokale 3, og så ventede de tavst.

Drypvis kom de sigtede mænd ind i retssalen sammen med deres forsvarsadvokater. Der var ikke mange smil at spore på de sigtedes ansigter, på nær når de fik øje på et familiemedlem blandt tilhørene. Der var ingen mundtlig kommunikation, men der blev sendt sigende og varme blikke.

Begge sider af retssalen var tydeligt berørt af situationen. 

Navneforbud stadig gældende

Men det er heller ikke småting, de otte mænd er sigtet for. 

Ifølge sagens dokumenter er de sigtet for markedsmanipulation for et trecifret millionbeløb gennem såkaldte wash trades – der grundlæggende omhandler påvirkning af elpriserne gennem koordineret køb og salg af el mellem forskellige budzoner. Alle de sigtede nægter sig skyldige.

Det var dog kun syv af de i alt otte sigtede, som mødte op i retten. Den ottende mødte aldrig op. Det er endnu uklart hvorfor. 

Gruppen af energihandlere blev beskyttet af navneforbud under grundlovsforhøret for fire uger siden, og dagens retsmøde stadfæstede navneforbuddet og foregik endnu engang for lukkede døre, hvilket betød at pårørende og journalister måtte forlade salen kort efter retsmødets start.

Men inden det fik specialanklager Jan Henrik Hansen fra anklagemyndigheden National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ordet og fremlagde anklagerens ærinde. De anmodede om, at varetægtsfængslingen ville blive forlænget med fire uger. 

Retsmødet var planlagt til at vare seks timer, men tog næsten otte timer. De kom altså først ud igen lidt i 17.00 efter næsten otte timers ”tovtrækkeri” som forsvarsadvokat Henrik Hougaard kaldte det efterfølgende.

Specialanklager Jan Henrik Hansen fra NSK kom aldrig ud af fordøren til retsbygningen efter retsmødet var slut og stillede altså ikke op til interview, men det gjorde forsvarsadvokat Henrik Hougaard efter det stod klart, at varetægtsfængslingen var blevet forlænget frem til 13. juni 2023.

Juridiske pålæg forsinker processen

Hvordan forholder du dig til forlængelsen af varetægtsfængslingen?

”Jeg er ærgerlig over, at man ikke allerede nu skrider til løsladelse. Jeg synes, det er et meget spinkelt grundlag, man varetægtsfængsler på. Anklagemyndigheden vil gøre meget for at få mere tid til at efterforske. Det er deres formål med varetægtsfængslingen, og de mener også, at der mangler nogle afhøringer, hvad der også gør. Men nu regner vi med, at de afhøringer meget snart bliver afsluttet, og så håber vi selvfølgelig, der bliver grundlag for løsladelse,” sagde han.

Du har indbragt til retten de pålæg, der er på sagen, som betyder, at der er mange ting, du ikke må dele med din klient. Hvor står I i forhold til det?

”Indtil videre står vi jo ikke fantastisk, men jeg har indgivet en begæring særskilt om at få fjernet en hel del pålæg, og det skal retten jo så tage stilling til. En af specialanklagerne fra NSK har bedt om at få et retsmøde om det, og jeg forventer, at det sker inden for fire uger, men der ikke sat dato på,” fortalte han.

Hvordan påvirker pålæggene sagen?

”Pålæggene har den påvirkning, at jeg har været tilbageholdende med at lade min klient afhøre, men nu har jeg haft den fordel, at jeg har set en del af de andres afhøringer, og det giver i hvert fald ikke anledning til at være bekymret. Men jeg må jo ikke fortælle min klient noget om indholdet i de afhøringer, og det vil stadig være en usikkerhedsfaktor i forbindelse med hans egen afhøring. Men vi gør det, vi nu kan for at forkorte varetægtsfængslingen. Vi har allerede lavet en aftale om en afhøring om få dage med anklagemyndigheden, så det bliver gennemført. Det skal i hvert fald ikke være nogen hindring, for det er jo reelt det, der er fængslet på. Den her påvirkningsrisiko, altså at de ikke må blive påvirket af hinandens afhøring. Den vil være væk eller i hvert fald næsten udraderet i det øjeblik at alle har været afhørt,” fortalte han.

Næste retsmøde finder sted 13. juni 2023.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs