Dansk Erhverv: Statsligt medejerskab kan forsinke havvind

En uprøvet udbudsmodel hvori staten skal have medejerskab over havvindmølleparker er ikke vejen frem, lyder det fra Dansk Erhverv. 
Dansk Erhverv stiller sig også kritisk over for prisen på regeringens havvindplaner. Og hvor regningen for et eventulet medarbejderskab vil ende. | Foto: Jens Dresling
Dansk Erhverv stiller sig også kritisk over for prisen på regeringens havvindplaner. Og hvor regningen for et eventulet medarbejderskab vil ende. | Foto: Jens Dresling

At staten pønser på at tage medejerskab i nye havvindmølleparker møder ikke just stor jubel ude i branchen, der frygter, at det vil forsinke udbygningen af havvind. 

”Politikere, erhvervslivet, eksperter og befolkningen - Alle er vi enige om, at hastighed er det afgørende parameter i udbygningen af havvind. Det er derfor helt bagvendt, at staten nu foreslår en udbudsmodel, som ikke er afprøvet andre steder i verden. Der er en kæmpe risiko for, at statsligt medejerskab vil forsinke udbygningen af havvind,” siger Esben Thietje Mortensen, der er fagchef for energi hos Dansk Erhverv. 

”Statsligt medejerskab vil tage tid, da modellen først skal falde på plads, reglerne skal udarbejdes og statsstøttegodkendes, og de private investorer skal lære modellen at kende.”

Ifølge Børsen går modellen ud på, at der etableres et statsligt medejerskab på 25 procent gennem såkaldte spv-selskaber. De skal eje en fjerdedel af de nye havvindmølleparker på samlet set seks gigawatt, der skal opføres de kommende år.

Hos Dansk Erhverv forstår man udgangspunktet, men stiller sig en kende mere uforstående overfor fremgangsmetoden. 

”Det er legitimt, at staten gerne vil opnå indtægter fra havvind. Men indtægter kan sikres nemmere ved andre afprøvede modeller som indtægtsdeling eller havleje. Der er ikke behov for at opfinde den dybe tallerken her. Staten risikerer kun, at de samlede indtægter fra havvind vil falde, når markedsaktørerne ved statslig deltagelse vil kræve en højere risikopræme. Staten æder altså sin egen hale her – krav om statsligt medejerskab vil medføre lavere indtægter fra koncessionsbetalinger,” siger Esben Thietje Mortensen. 

Dertil stiller brancheorganisationen sig også kritisk over for prisen på regeringens havvindplaner. Og hvor regningen for et eventuelt medarbejderskab vil ende. 


”Og staten kommer jo ikke til at stå uden risiko her. Det er ikke en gratis omgang at investere i havvind. Ved 25 pct. statsligt medejerskab vil jeg forvente, at staten skal indskyde ca. 50 mia. kr. for at være med i de kommende 6 GW udbud. Det er penge, som skatteyderne vil stille på højkant,” siger Esben Thietje Mortensen.

Frygter indblanding

Dansk Erhverv frygter også, at staten i sit medejerskab vil blande sig i forretningsmæssige beslutninger. 

”Vil staten f.eks. blande sig, hvis en vindmøllepark skal videresælges til en anden privat aktør? Det kan være ødelæggende for flere selskabers forretningsmodel, hvor havvind netop opføres med henblik på videresalg,” siger Esben Thietje Mortensen.

Han opfordrer ligeledes til, at man tager branchen med på råd, før man begynder at kigge på måder, hvorpå staten kan tjene penge på den forventede store havvindudbygning.

”Jeg er meget forundret over, at regeringen ikke i højere grad har konsulteret markedet, inden den er kommet med forslaget. For usikkerheden for investorerne er enorm lige nu. Og jeg frygter oprigtigt, at den præsenterede model betyder, at der slet ikke er investorer, der er villige til at engagere sig i havvindsudbuddene fremadrettet,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også