Debat: Hele Jylland skal med på brintmotorvejen

Borgmesteren i Mariagerfjord Kommune opfordrer til, at man tænker langsigtet når brintnettet skal etableres, så forgreningerne rækker ud til de mange virksomheder, der sukker efter grøn energi.
Foto: Evida
Foto: Evida
AF MOGENS JESPERSEN, BORGMESTER I MARIAGERFJORD KOMMUNE

Nu, hvor foråret for alvor banker på døren, tænker de færreste på, at Folketinget meget snart skal træffe beslutninger, der får kolossal betydning for den grønne omstilling. Politikerne skal nemlig tage stilling til ambitionsniveauet for den infrastruktur, der om blot få år skal sende grøn brint ud til vores store energiforbrugende virksomheder og ikke mindst til det lukrative tyske marked.

Power-to-x hedder teknologien, der kort sagt bruger den grønne elektricitet fra sol og vind til at forvandle vand til brint. Power-to-x er således på en og samme tid nøglen til at bringe brinten ud til vores virksomheder og skabe mange lokale arbejdspladser og en mulighed for et sandt eksporteventyr af både teknologi og viden.

Vi har allerede en aftale på plads med tyskerne om en dansk-tysk rørledning. Det er Statens energiselskaber Energinet og Evida, der skal lave henholdsvis brint-motorvejen til Tyskland og forgreningsnettet i Danmark. 

Her det det helt afgørende, at ambitionerne er helt i top. For det første skal det danske forgreningsnet i rulles ambitiøst ud, så det kommer så mange dele af landet til gode som muligt. For det andet skal brintmotorvejen dimensioneres, så den er fremtidssikker. Heldigvis er brintmolekyler ganske små, så det bør ikke koste Staten mange penge at grave et ekstra stort rør ned i den jyske muld, som kan rumme efterspørgslen også om både 10, 15 og 20 år. Det er trods alt nogle få tommer, der er tale om.

Mens brintmotorvejen er en forudsætning for et eksporteventyr, er en ambitiøs udrulning af forgreningsnettet en forudsætning for, at brintrevolutionen kommer vores virksomheder og dermed lokalsamfundene til gode. Det er ganske vist en mere bekostelig affære, men sikkert en klog investering for samfundet, som tjener sig hjem i det lange løb.

I Mariagerfjord Kommune har vi mange store energikrævende virksomheder, som eksempelvis Dansk Salt og Vindø Teglværk. Disse virksomheder, som har stor betydning for vores lokalsamfund, vil få en kolossal konkurrencefordel, hvis de kan blive koblet på brint-nettet og dermed få adgang til en billig og stabil forsyning af grøn energi. Det vil også give disse virksomheder muligheden for at give deres vigtige bidrag til grønne omstilling, som er en nødvendighed, hvis vi skal lykkedes med vores klimamål. 

Min bøn til Folketinget er derfor; Tænk langsigtet og invester ambitiøst i infrastrukturen. Det gælder både brintmotorvejen, som skal være bred og fremtidssikker, og især forgreningsnettet, der skal være fintmasket og nå ud til de mange virksomheder, der sukker efter grøn energi. Potentialet er enormt og efterspørgslen stor. 

Skal vi gribe muligheden? Ja, naturligvis. Det kræver, at vi nu investerer i en grøn infrastruktur, der både gavner erhvervslivet, vores samfund og naturligvis klimaet. Det skylder vi os selv og de kommende generationer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også