DI: Øg tempoet i den grønne omstilling

I Dansk Industri mener man ikke, regeringens bud på at i nå CO2-reduktionsmålet i 2025 er nok. Der skal ske mere, hvis ikke Danmark skal snuble på målstregen. 
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, vil have mere tempo ind i den grønne omstilling. | Foto: Di
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, vil have mere tempo ind i den grønne omstilling. | Foto: Di

Der skal skrues markant op for tempoet i den grønne omstilling. 

Sådan lyder det fra Dansk Industri (DI), efter Energistyrelsen Klimastatus og -fremskrivning 2023 er blevet offentliggjort fredag morgen. 

Her står det at læse, at Danmark misser Klimalovens mål om en CO2-reduktion på 50-55 pct., som sagerne står nu, hvor vi vil ende med en reduktion på 49,8 pct., hvis status quo fortsætter. 

”Der er kun to år til at kalenderen skriver 2025, og vi har derfor ret travlt, hvis vi skal indfri 2025-klimamålet. Der er brug for at implementere grønne løsninger med meget højere hastighed, og ikke mindst tage nye skridt i klimapolitikken,” siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri i en pressemeddelelse fra organisationen. 

Her er man ikke fan af det forslag, der kom fra Regeringen 19. april på et møde på Marienborg om, at regeringen skal nå klimamålet for 2025 ved at hæve fortrængningskravet for biler og lastbiler. 

”Det er ikke en ideel løsning. I stedet bør vi erstatte kilometerafgiften for lastbiler med en højere dieselafgift på transportområdet, og samtidig banke afgiften på biobrændstoffer helt i bund,” lyder det fra Emil Fannikke Kiær. 

Derudover ønsker DI sig større fokus på udrulning af energieffektive løsninger og mere skov.

Vurderingen lyder, at hvis politikerne sætter forslagene i værk, så vil Danmark kunne reducere sin CO2-udledning med ca. 1 mio. ton i 2025, og dermed vil klimamålet være nået. 

”Der er ingen nem vej til klimamålet i 2025, men det er ikke umuligt. Hvis vi i højere grad får energieffektivitet i stor skala og rejser mere skov kan vi reducere CO2-udledningerne ret markant. Det er også tiltag, som vi vil få gavn af efter 2025 og i forhold til vores EU-forpligtelser,” pointerer Emil Fannikke Kiær.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også