Professor ser milliardpotentiale i dansk-tysk brintaftale

Markedet for brint er stort. Danmark kan komme til at eksportere for mere end otte milliarder kroner.
Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
AF RITZAU

Danmark kan komme til at eksportere for adskillige milliarder kroner, når det kommer til den brintrørledning, som Danmark og Tyskland vil arbejde for at etablere.

Sådan lyder det fra Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

”Vi kan se, at markedet for brint i øjeblikket i industrielle processer er ret stort i Tyskland, Holland og Belgien – svarende til mere end tre gange det danske elforbrug,” siger han.

”Hvis vi kan levere bare en brøkdel af det, så kan vi inden for en kort årrække komme til at eksportere for mere end otte milliarder kroner.”

Der er tale om en nedgravet brint rørledning, der kan føre brint fra det vestlige Jylland til det nordlige Tyskland.

Målet er, at den skal være færdig i 2028. Sådan lød på et pressemøde fredag morgen med danske klimaminister, Lars Aagaard (M), og den tyske økonomi- og klimaminister, Robert Habeck.

Det dansk-tyske samarbejde om ledningen skal ses i sammenhæng med den brede aftale om Power-to-X, som Folketinget indgik i marts sidste år.

Power-to-X er den proces, hvor strøm og vand bliver lavet om til brint gennem elektrolyse. Brinten kan bruges direkte i lastbiler, færger eller industrien.

Med aftalen fra marts sidste år sigter Danmark mod at opbygge en elektrolysekapacitet på fire til seks gigawatt frem mod 2030.

Professoren siger også, at det er vigtigt, at der findes tekniske løsninger, så vi undgår i for høj grad at lagre brint.

”Brintlagring er ekstremt dyrt, og det kan gøre det her til en dårlig forretning,” siger Brian Vad Mathiesen.

Ifølge erhvervsorganisationen Green Power Denmark må aftalen mellem Danmark og Tyskland ikke undervurderes.

”I Danmark har vi - takket være vores geografiske placering - store ressourcer inden for vind og sol. Og vi har en række virksomheder, som står på spring for at levere grøn brint og andre grønne brændstoffer.”

”Derfor har vi alle forudsætninger for at levere grøn brint til Tyskland og den resterende del af Europa,” siger administrerende direktør Kristian Jensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også