Dansk Industri kalder brintforbindelse for historisk aftale

Det vækker glæde hos DI, at der blevet givet håndslag om et brintrør mellem Danmark og Tyskland, der skal idriftsættes i 2028.
Foto: Di
Foto: Di

Det er ikke mange timer siden, at Dansk Industri var ude at slå på tromme for blandt andet en brintforbindelse mellem Danmark og Tyskland, og man kunne fristes til at tro, at Troels Ranis, DI og Jesper Fårekylling har stået og kigget på himlen efter stjerneskud hele natten. 

For i dag er ønsket blevet indfriet, da der blevet indgået en hensigtserklæring om en ny brintinfrastruktur over den dansk-tyske grænse, hvor brintrøret efter hensigten skal idriftsættes i 2028 – præcis som DI ønskede.

”Danmark og Tyskland er naboer, tætte samhandelspartnere og ikke mindst allierede i EU’s grønne omstilling. Vi står begge overfor at skulle takle en alvorlig klimakrise, sikre vores forsyningssikkerhed og få tøjlet de høje energipriser. Det får vi nu endnu bedre forudsætninger for med dagens aftale om et nyt grønt brintrør over grænsen,” udtaler Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri, i en meddelelse.

Han fortæller videre, at Danmark og Tyskland med aftalen kan tage et skridt fremad i udviklingen af Power-to-X. 

”Derfor er dagens håndslag om en fælles brintinfrastruktur intet mindre end historisk. Nu skal projekterne bare blive til virkelighed,” siger Emil Fannikke Kiær.

Han kalder dagens aftale for et vigtigt skridt på vejen for blandt andet at sikre, at Danmark ikke bliver hægtet af i den udvikling, der foregår på brintområdet i øjeblikket, hvor flere lande omkring Danmark er i færd med at udrulle brintstrategier og lægge planer for den nødvendige brintrørsføring.

”Vi har særlige konkurrencefordele i indfrielsen af potentialerne for Danmark som storeksportør af grøn brint og dermed en vigtig bidragsyder til at reducere CO2-udledningen i landene omkring os. Navnlig Tyskland, Holland og Belgien nævnes igen som de store aftagerlande, som alle har erklæret behov for at importere brint,” siger Emil Fannikke Kiær.

Han sender samtidig et nyt ønske afsted om, at dagens aftale vil bringe Danmark og Tyskland sammen i ”et endnu tættere grønt samarbejde også på andre områder.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også