EU-ledere vil øge adgang til kritiske råstoffer

EU-lederne støtter på topmøde to centrale forslag, som skal øge EU’s uafhængighed og konkurrenceevne.
Stoffet tellurium brugs blandt andet til at producere solceller. | Foto: Rick Bowmer/AP/Ritzau Scanpix
Stoffet tellurium brugs blandt andet til at producere solceller. | Foto: Rick Bowmer/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

EU-landenes stats- og regeringsledere har givet deres opbakning til, at EU fokuserer på at gøre sig mere uafhængig af kritiske råstoffer fra Kina. Og til at man går videre med EU-Kommissionens forslag, der skal sikre mere grøn teknologi i EU.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde efter den første dag af EU-topmødet i Bruxelles.

- Nu er det op til EU-Parlamentet og EU-landene at arbejde hurtigt på at nå til enighed om forslagene, siger Ursula von der Leyen.

Dermed tager EU-lederne et skridt i retning mod at ændre EU’s tilgang til globalisering. Fremover skal EU’s egne interesse fylde mere, når det gælder handel og produktion.

Derudover lægger stats- og regeringslederne konkret op til mindre bureaukrati for virksomheder og fjernelse af barrierer for investeringer i små og mellemstore virksomheder på tværs af grænserne i EU.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på vej ind til mødet, at EU står over for et skifte i tilgangen til globalisering. Det er i det lys, man skal se udspillene fra EU-Kommissionen.

- Det er et skift fra den doktrin eller fra den næsten blinde tiltro, der har været til de fri markedskræfter igennem ganske mange år, sagde Mette Frederiksen.

Groft sagt har EU og skiftende regeringer i Danmark opereret ud fra, at globalisering og frihandel ville fortsætte med at løfte alle deltagende lande i verden.

Derfor har udflytning af produktion til Asien, afhængighed af råstoffer fra Kina, og forsyningskæder, der risikerer at bryde sammen uden input fra andre kontinenter, ikke været set som en trussel.

Men det har ændret sig. Ikke mindst i lyset af coronapandemien og Ruslands krig i Ukraine, siger Mette Frederiksen.

- Vi oplevede en pandemi, hvor vi ikke kunne beskytte vores egen befolkning, fordi der var nogle opgaver, vi havde udliciteret til andre, sagde Mette Frederiksen forud for mødet.

EU-landenes stats- og regeringsledere fortsætte mødet fredag, hvor der blandt andet ventes at være fokus for situationen for europæiske banker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også