Statsminister: Lær af corona og sæt turbo på grøn omstilling

Grøn energi skal godkendes hurtigere, hvis EU ikke skal tabe globalt kapløb, mener Mette Frederiksen.
Foto: Kenzo Tribouillard
Foto: Kenzo Tribouillard
AF RITZAU

Det går for langsomt med den grønne omstilling i Europa, og det skyldes ikke mindst, at EU spænder ben for sig selv med omfattende bureaukrati.

Sådan siger statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag i Bruxelles.

Her er der EU-topmøde, hvor statsministeren og hendes europæiske kolleger blandt andet skal diskutere, hvordan EU’s konkurrencekraft kan styrkes.

Det skal ske gennem en øget produktion på det grønne område, har EU-Kommissionen foreslået med en række nylige udspil.

”Det kan lyde teknisk og i virkeligheden også lidt kedeligt, men det er vigtigt at få sat fart i godkendelsesprocesser. Det gælder både for produktion, men også for eksempel for opførelsen af havvind,” siger Mette Frederiksen og fortsætter:

”Vi har overbureaukratiseret vores samfund. Det kan man mærke i Europa, og det kan vi også derhjemme. Nogle af de forhindringer, der er for den grønne omstilling, skyldes, at vi lægger utroligt mange benspænd ind for os selv.”

Statsministeren nævner som eksempel et dansk vindmølleprojekt, der har været undervejs i et årti.

I lande som USA og Kina er der kortere fra tanke til handling. Derfor søger investorer i stigende grad den vej, og det er til fare for den europæiske konkurrencekraft.

”Vi bliver nødt til at sætte farten voldsomt op, hvis vi skal følge med,” siger Mette Frederiksen.

”Det skal være enklere. Det betyder selvfølgelig også, at vi nogle steder må gå på kompromis. For vi skal være fri af de fossile brændstoffer. Det skal vi både på grund af den sikkerhedspolitiske situation og på grund af klimaforandringerne.”

Hvilke regler skal vi ikke længere have?

”Hvis man angriber det fra den side, når vi ingen vegne. Der vil altid være én, der synes, at en regel er god. Det er derfor, reglerne er blevet indført.”

”Jeg tror, at man skal træffe nogle helt principielle beslutninger om, hvor lang tid vi vil bruge på sagsbehandling, hvad angår for eksempel vedvarende energi.”

”Vi skal lidt tilbage i den stemning, der var under pandemien, hvor ting kunne lade sig gøre, som aldrig har kunnet lade sig gøre før,” siger statsministeren.

EU-topmødet afsluttes fredag. Foruden konkurrencekraft skal stats- og regeringscheferne blandt andet diskutere krigen i Ukraine.

Også emner som migration og handelsaftaler er på dagsordenen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også