Nyt EU-energiknudepunkt skal levere strøm til Ukraine

Et nyt europæisk energiknudepunkt åbner i dag i Polen under hatten rescEU. Fokus er at levere strømgeneratorer til Ukraine, og enheden har fået 114 mio. euro med fra EU.
Foto: Clodagh Kilcoyne
Foto: Clodagh Kilcoyne

Strømforsyningerne i Ukraine er ødelagt som følge af Ruslands angreb på energiinfrastrukturen, og ifølge præsident Zelenskyj var ni millioner ukrainere i slutningen af december uden strøm.

Nu skal et ny såkaldt rescEU-knudepunkt i Polen hjælpe de mange ukrainere ved i første omgang at levere 1000 nye generatorer til landet, skriver EU-Kommissionen i sit nyhedsbrev.

EU har med projektet tildelt Polen 114 mio. euro (848 mio. kr.) til at købe generatorer for.

Udover midlerne fra EU er det også muligt for internationale partnere og private sektorer at bidrage med donationerne til knudepunktet.

RescEU er en enhed under EU’s såkaldte civilbeskyttelsesmekanisme, som omfatter blandt andet medicinske evakueringsfly, felthospitaler og et lager af medicin.

Siden starten af krigen i Ukraine er der blevet udsendt assistance fra rescEU, og nu opgraderer man altså enheden med et knudepunkt for energi-hjælp i Polen.

Janez Lenarčič, EU’s kommissær for krisestyring, takkede ved dagens åbning Polen for at gå foran på projektet.

”Ved at åbne det nye rescEU-energihub for andre donorer kan vi hjælpe med at øge energidonationer til Ukraine i landets mørkeste time. Siden krigens første dag har vi arbejdet hånd i hånd med de polske myndigheder for at sikre hurtig og organiseret levering af livreddende hjælp fra hele Europa til Ukraine,” siger han.

Generatorerne, der bliver sendt afsted, spænder fra både små, der kan bruges i husholdninger til modeller, der kan bruges til offentlige bygninger såsom hospitaler eller centralvarmeanlæg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også