Debat: Ny national energikrisestab er godt nyt for den grønne omstilling

Det er vigtigt, at der bliver truffet de mest samfundsøkonomiske valg, når gassen skal udfases, skriver Bosch og Varmepumpeindustrien i dette debatindlæg.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
Jens Henrik Maeng, Nordic Marketing Director ved Bosch og Brian Nielsen, udvalgsformand i Varmepumpeindustrien

Der har længe været behov for nye, ambitiøse planer i håndteringen af energikrisen, så en uafhængighed af russisk gas og lavere varmeregninger til danskerne kan realiseres i nær fremtid. Med regeringens nye mål om at nedsætte Nekst, der er en national energikrisestab, kan det rent faktisk være muligt at få ambitionerne til at gå i opfyldelse. 

For det er vigtigt, at der lyttes til dem, der skal implementere den grønne omstilling, hvor flere eksperter råber vagt i gevær, fordi udrulningen af fjernvarmenettet slet ikke kan realiseres i forhold til regeringens målsætning. Udfasningen af gas skal effektiviseres, og det kræver en omlægning af varmeplaner, der i højere grad skal baseres på et oplyst og gennemsigtigt grundlag.

Medarbejderne i kommunerne står til tider i en svær situation, fordi de skal overbringe beregninger, der ikke nødvendigvis peger på fjernvarme som den oplagte løsning. Beregninger skal overdrages til chefer, som i nogle tilfælde selv sidder i bestyrelsen i det lokale fjernvarmeværk, og om ikke andet har et tæt bånd til fjernvarmeværkerne. 

Det gør, at der kan være risiko for farvede interesser. 

Kommunerne har på den baggrund flere steder leveret uigennemsigtige lokalberegninger styret af personlige interesser, hvor fjernvarmen er blevet favoriseret. 

Den unuancerede tilgang har også medført, at beregningerne ikke nødvendigvis har resulteret i de rigtige løsninger til danskerne.

Det kan vi se i de mange tilfælde, hvor danskerne siger nej tak til kommunens anbefaling om at overgå til fjernvarme, fordi fjernvarmepriserne simpelthen er for høje.

Nekst skal omfavne uvildig rådgivning

Med Nekst bør beregningerne flyttes op på et nationalt og centralt niveau, hvor vi undgår lokale, forskellige og uigennemsigtige beregninger. Det er både til gavn for forbrugerne, men det fjerner også dobbeltrollen fra kommunerne. 

En national energikrisestab kan altså være med til at sørge for, at de mest miljøvenlige og brugerøkonomiske valg tages på et oplyst grundlag. Ligeledes kommer der et samlet overblik over løsningerne til danskerne, hvorfor bæredygtige løsninger, såsom varmepumper, i større omfang har mulighed for at bidrage til omstillingen væk fra gas. 

Vi ser derfor positivt på nedsættelsen af Nekst, og vi håber, at varmepumpebranchen tænkes ind som samarbejdspartner. Ikke desto mindre glæder vi os over, at regeringen har taget første spadestik til udvalget, for på den måde bliver der sat yderligere skub i udfasningen af gas.

Vi har stor tiltro til, at den kompetente klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, kommer med de rette egenskaber og erfaringer, når energi- og klimadagsordenen skal sættes. Nu håber vi bare også, at han giver varmepumpen en plads på dagsordenen – for i så fald er vi prompte klar til at samarbejde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også