Fjernvarmeselskaber: Det kan tage lang tid at få fjernvarme ud

Mange borgere venter på svar om varmeplaner, men kommuner har ikke siddet på hænderne, mener Dansk Fjernvarme.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF RITZAU

Det tager tid for kommunerne at lave planer for udrulning af fjernvarme.

Derfor er der også god grund til, at en del borgere ifølge TV 2 ikke har fået afklaret, hvilken grønnere kilde til opvarmning de kan forvente at få.

Det siger Nicolai Kipp, der er chefkonsulent hos brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

”Det er slet ikke vores indtryk, at kommunerne har siddet på hænderne derude - snarere tværtimod,” siger han til Ritzau.

Det var for at mindske afhængigheden af russisk gas, at den daværende S-regering og Kommunernes Landsforening (KL) i juni sidste år blev enige om at fremskynde udfasning af gas til opvarmning.

En del af aftalen var, at alle borgere inden udgangen af 2022 skulle have at vide, hvorvidt de kan få leveret fjernvarme og dermed skifte olie- og gasfyr ud med en mere grøn kilde til opvarmning.

Men ifølge TV 2 mangler titusindvis et svar. I Svendborg, Hillerød og Allerød har borgere for eksempel endnu ikke kunnet få en afklaring.

Nicolai Kipp peger på, at kommunerne har haft meget forskellige udgangspunkter.

Nogle var allerede i gang med varmeplaner, da meldingen første gang kom fra statsminister Mette Frederiksen (S) i april sidste år. Andre var ikke.

”Det cirkulære, der egentlig skulle udmønte det her, kom først i efteråret, hvor der kom nogle penge med. Der er kommuner, som har skullet finde arbejdskraft på det her område. Det har taget tid.”

”Så med alt det in mente synes vi faktisk, at det er rigtig godt gået ude i kommunerne,” siger Nicolai Kipp.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) siger til TV 2, at han vil mødes med KL for at finde ud af, hvordan borgerne hurtigere kan få en afklaring om fjernvarme.

Ifølge Nicolai Kipp kan det dog stadig ende med at tage lang tid at få fjernvarmen ud, også selv om der kommer hurtigt svar.

”Der er ikke ledig kapacitet på rådgivningssiden, og når det så skal rulles ud, ser vi ind i, at der kan være mangel på arbejdskraft,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også