Fransk opposition advarer om oprør mod ETS-reform

Nye udledningsafgifter fra EU kan skabe social uro i Frankrig, lyder advarslen fra franske fløjpolitikere i EU-Parlamentet, som skal godkende reform af EU’s kvotehandelssystem.
De gule veste i Frankrig gik i 2017 og 2018 på gaden i protest mod en CO2-skat på brændstof. Nu advares om en gentagelse på grund af ETS-reformen. | Foto: Lorena Sopêna I Lòpez/AP/Ritzau Scanpix
De gule veste i Frankrig gik i 2017 og 2018 på gaden i protest mod en CO2-skat på brændstof. Nu advares om en gentagelse på grund af ETS-reformen. | Foto: Lorena Sopêna I Lòpez/AP/Ritzau Scanpix

De gule veste kan meget vel komme på gaden i Frankrig igen, lyder det fra franske oppositionspolitikere, efter EU har bestemt, at almindelige boliger skal indlemmes i EU’s kvotehandelssystem, ETS, der sætter et loft for, hvor meget CO2, der skal udledes.

Det skriver EU-mediet Euractiv

EU-Parlamentet og EU-landene blev efter 30 timers maraton-forhandlinger 18. december enige om en reform af ETS-systemet, som er blevet døbt ETS2.

EU-Parlamentet ønskede, at det nye system først trådte i kraft i 2029, men landene pressede på for, at det skulle ske allerede i 2027. Med muligheden for at skyde reformen et år, hvis energipriserne forbliver ekstraordinært høje. 

Samtidig bestemte man at udvide den såkaldte Social Climate Fund, der skal afbøde påvirkningen af de hårdest ramte med økonomisk støtte. Den er nu på 87 mia. euro i stedet for 72 mia. euro. 

Men alligevel er der risiko for social uro i Frankrig i stil med det man i sin tid så med bevægelsen ”De gule veste”, mener franske politikere i EU-Parlamentet fra både den yderste højre- og venstrefløj. 

”ETS2 er i sin natur en modsætning til social retfærdighed,” lyder det fra den franske europaparlamentariker Leïla Chaibi, der er medlem af Vesntrefløjsgruppen GUE/NGL, og som har været skyggeordfører på for Parlamentet på forslaget om Social Climate fund. 

Europaparlamentet skal formelt stemme december-aftalen om ETS2 igennem, før den træder i kraft, men det regnes for at være en formalitet, da der er et klart flertal for aftalen. 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også