Professor spår markante tab på pensionskassers alternative investeringer

Pensionskasserne står over for store nedjusteringer i deres investeringer i unoterede aktiver som ejendomme, infrastruktur og private virksomheder, spår professor. 
Pensionskasser kan stå foran markante nedjusteringer på deres investeringer i alternativer. | Foto: Jens Dresling
Pensionskasser kan stå foran markante nedjusteringer på deres investeringer i alternativer. | Foto: Jens Dresling
Marketwire & Jeppe Maagaard Holm

Der kan vente markante nedjusteringer af pensionskassers værdier af alternative investeringer, hvis ikke de finansielle markeder retter sig meget snart, eller hvis en økonomisk afmatning sætter ind.

Sådan lyder advarslen fra blandt andre Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business School, i Jyllands Postens erhvervsmedie, Finans.

”Det er ikke nødvendigvis sådan, at når det noterede marked falder med 20 pct, så skal unoterede aktiver også falde med 20 pct. Men når der er en god grund til faldet, som højere renter og en recession, er det også svært at forstå, at der ikke sker en korrektion i de unoterede aktiver,” siger Jesper Rangvid.

Pensionskassernes investeringer uden for de normale børsmarkeder omfatter investeringer i ejendomme, infrastruktur, grønne energiprojekter og private virksomheder.

Ifølge Finans har mange pensionskasser i løbet af 2022 opskrevet værdien af deres alternative investeringer, som udgør omtrent 20 pct. af pensionsformuen på 4000 mia. kr., mens almindelige aktier og obligationer er tordnet ned.

Som FinansWatch beskrev i oktober har pensionsbranchens alternative investeringer i 2022 leveret leveret pæne afkast, mens noterede markeder for samme typer aktiver er faldet markant. 

Dengang pegede både Gert A. Nielsen, direktør og partner i Bedstpension Finansiel Rådgivning, og aktuar Søren Andersen fra Fpension, at det umiddelbart tyder på, at det halter med sammenhængen mellem selskabernes egen og markedets værdiansættelse. 

”Jeg har svært ved at tro andet, end at forskellene også er et udtryk for, at selskabernes løbende værdiansættelsesmetoder er forskellige,” sagde Søren Andersen dengang til FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også