Debat: Grøn omstilling med bind for øjnene ser ud til at være afløst af udsyn

Grøn omstilling kræver masser af strøm, og derfor skal el-nettet i Østjylland udbygges i et langt højere tempo end tidligere, skriver Frands Fischer (S), Kasper Bjerregaard (V) og Jacob Bundsgaard (S), formandskabet i Business Region Aarhus.
Frands Fischer, Kasper Bjerregaard og Jacob Bundsgaard. | Foto: Business Region Aarhus
Frands Fischer, Kasper Bjerregaard og Jacob Bundsgaard. | Foto: Business Region Aarhus
Af Frands Fischer (S), Kasper Bjerregaard (V) og Jacob Bundsgaard (S), formandskabet i Business Region Aarhus og borgmestre i hhv. Skanderborg, Norddjurs og Aarhus

Kan vi med ro i sindet investere i et nyt robotlager? eller en vognpark med el-busser eller el-lastbiler, som kan lades i både Østjylland og resten af landet? Dagligt møder vi rundt i kommunerne spørgsmål om, hvorvidt de østjyske virksomhederne kan regne med, at der er nok strøm til at investere i grøn omstilling. Reelt har vi svaret med bind for øjnene, fordi vi ikke har vidst det. 

Det har været svært – for ikke at sige umuligt – at få et reelt billede af en national, strategisk plan for udbygning af el-nettet, som vi i kommunerne kunne pejle efter. I Business Region Aarhus har vi derfor længe kaldt på en plan, som ikke bare ’lapper huller lokalt’, når virksomhederne oplever udfald på el-nettet, men også er på forkant med et el-forbrug, som forventes at blive tredoblet frem mod 2030. Grøn omstilling kræver masser af strøm, og derfor skal el-nettet i Østjylland udbygges i et langt højere tempo end tidligere. 

Analyser fra Green Power Denmark har gjort et stort indtryk på os, fordi disse analyser bekræfter vores bekymringer med hensyn til, hvorvidt el-nettet er klar til den grønne omstilling. 

Derfor er og bliver en ambitiøs og samlet plan for udbygning af el-nettet blandt vores vigtigste mærkesager i Business Region Aarhus. Meget tyder nu på, at vi nu kan løfte lidt på bindet - i hvert fald for det ene øje - og forhåbentlig snart se lidt mere klart, når vi skal sætte fart på den grønne omstilling og elektrificeringen i praksis. 

Det er i hvert fald lidt et julegaveønske, der går i opfyldelse, når vi læser det nye regeringsgrundlag. Sort på hvidt imødekommer det klart den helt nødvendige udbygning af el-nettet. Både på den korte og længere bane. Regeringen bygger fornuftigvis videre på vigtige erfaringer fra både Covid-håndteringen (NOST) og oliekrisen i 70’erne, hvor der på bagkant af krisen blev født en langsigtet plan for energiforsyningen, som bl.a. er baggrunden for, at vi i dag har et verdensberømmet fjernvarmesystem.

Og med Lars Aagaard som ny klima-, energi- og forsyningsminister, så lover det godt for det store arbejde, der ligger og venter. Den nye minister har et indgående kendskab til det danske el-net gennem sine mange år som direktør for Dansk Energi. 

Med hensyn til den store opgave, der ligger og venter, så handler det kort sagt om at få overblik og få prioriteret udbygningen af el-nettet. Både i kroner og øre. Uden et velfungerende el-net bliver der nemlig ingen grøn omstilling af de østjyske virksomheder – eller virksomheder i resten af landet - for den sags skyld. 

Vi tror derfor på, at opskriften i regeringsgrundlaget er den rigtige. Vi forventer, at en national energikrisestab får en vigtig rolle med hensyn til at planlægge udbygningen af el-nettet. Der er imidlertid vigtigt at trække i arbejdstøjet hurtigt. Vi bidrager gerne med den viden og de erfaringer, som virksomhederne i Østjylland kommer med til os.

Hastigheden er vigtig. Virksomhederne i Østjylland har nemlig hårdt brug for klare pejlemærker. De er i fuld gang med at investere i grøn omlægning, som de snart bliver målt helt konkret på. Det bliver et stort fremskridt for erhvervslivet, hvis det lykkes at gå fra en reaktiv behovsstyret planlægning af el-nettet til en ambitionsstyret planlægning.

Det kan måske lyde som en lille semantisk detalje, men i praksis betyder det millioner af kroner for de virksomheder, der i dag skal beslutte, om de tør investere. Det gør fx en stor forskel for den vognmand, der skal købe fem nye el-lastbiler, om han ved, at der er strøm i kontakten fra dag ét, eller om lastbilerne risikerer at skulle stå stille i måneder eller år, mens el-nettet udbygges. 

For den enkelte virksomhed i Østjylland er en klar plan for udbygning af el-nettet afgørende for virksomhedernes tillid til at investere i grønne teknologier. Grøn omstilling handler basalt set om konkurrencekraft. 

 

Business Region Aarhus repræsenterer 12 kommuner (Hedensted, Horsens, Skanderborg, Samsø, Odder, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Aarhus). Business Region Aarhus arbejder politisk for bedre rammevilkår for erhvervslivet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også