Rapport: Udvikling af flydende havvindprojekter halter bagud

Kun en håndfuld små projekter har nået til den endelige investeringsbeslutning, såkaldt FID, og til dato er det projekter med kun 800 MW kapacitet, lyder det i en Global Floating Wind-rapport, som udgives af 4C Offshore.
Ifølge 4C står 2022 til at blive et ”rekordlavt år for investeringsaktivitet” i offshore havvindsektoren.
Som følge af de manglende investeringer har det såkaldte klemmepunkt i udbud-efterspørgslen for 2024-25 allerede materialiseret sig, lyder det fra 4C. Offshore projekterne er blevet skubbet tilbage med op mod to år, og det flader efterspørgslen ud.
Blandt mange ting skyldes forsinkelserne i FID og generel projektudvikling flaskehalsene i forsyningskæden, usikkerhed i priserne og langsomme tilladelser.
På den positive side har 2022 været et godt år for projektudviklingsrettighederne. I alt er der blevet tildelt 72,5 GW i rettigheder. Det er mere end en tredobling fra sidste år og langt over det tidligere seksårige gennemsnit på 10 GW.
Ivar Slengesol, vicepræsident hos TGS, 4C’s moderselskab, kalder 2022 for et blandet år for havvind.
”På kort sigt bremser projektforsinkelserne udbygningen af havvind og har sløret synligheden i forsyningskæden. Konsekvensen af inflationspres og stigende gældsomkostninger er, at regeringerne er nødt til at acceptere de højere elpriser i auktioner fremadrettet,” siger han.
Han kalder springet i site-priser for imponerende og meget gode nyheder.
”Det demonstrerer den brede opbakning til havvind og lover godt for industrien i et længere perspektiv,” siger Ivar Slengesol.
Ny analyse: Administration og politik forsinker flydende havvind