Vår Energi frygter skade i omdømme efter stop for koncessionsrunde

”Det er med til at skabe negativ opmærksomhed på det internationale marked,” siger kommunikationsdirektør i Vår Energi, Andreas Wulff, efter at det er kommet frem, at 26. koncessionsrunde i Norge bliver udsat.
Foto: Pr / Vår Energi
Foto: Pr / Vår Energi

”Norge er internationalt kendt for at have sikre og stabile rammebetingelser, også når det kommer til adgang til efterforskningsområder. Når 26. koncessionsrunde skubbes frem, er det ikke en beslutning, der er med til at bygge op under den,” siger Andreas Wulff, der er kommunikationsdirektør i Vår Energi til EnergiWatchs norske søstermedie.

Udmeldinger kommer efter, at det i går blev kendt, at regeringspartierne AP og SP er blevet enige med SV om statsbudgettet for 2023. SV har blandt andet fået godkendt at fortsætte udskydelsen af den 26. bevillingsansøgning i hele Stortingets valgperiode.

Det er SV-leder Audun Lysbakken meget glad for.

”Vi sætter bremsen i søgningen efter nye oliefelter i denne valgperiode, og vi vil beskytte udsatte områder,” udtalte Audun Lysbakken i en pressemeddelelse i går.

Så du tror, at det her kan påvirke Norges internationale omdømme?

”Ja. Det kommer oven i den ændring i friindtægterne, som regeringen foreslog som en del af nationalbudgettet for næste år, lige inden udløbet af de midlertidige skatteændringer, Stortinget vedtog i 2020. Det er med til at skabe negativ opmærksomhed på det internationale marked, som vi er en del af. Det kan også overstige interessen fra udenlandske investorer, selvom TFO-runderne er vigtigst år efter år,” siger han.

På spørgsmålet om, hvordan beslutningen konkret påvirker Vår Energis aktivitet, siger kommunikationsdirektøren, at de ”forholder sig til situationen, som den er”, men at det ikke må blive en fast praksis at skubbe til koncessionsrunderne.

”Det er særligt vigtigt i et lidt længere perspektiv. På kort sigt vil det ikke påvirke os nævneværdigt, da vi har en spændende efterforskningsportefølje og derudover en robust portefølje af felter i drift, der giver os en masse infrastruktur, og dermed mange ”nærområder” at udforske i,” siger Andreas Wulff.

Vil det have en rigtig stor effekt, så længe det meste af aktiviteten på soklen foregår i forbindelse med TFO-tildelingerne?

”Det er i hvert fald for tidligt at konkludere, at det ikke vil have så meget at sige, hvis man skal bevare branchen og Norges omdømme. Så er forudsigeligheden i rammebetingelserne vigtig,” svarer Andreas Wulff.

Vår Energi var blandt de virksomheder, der blev tilbudt andele i indvindingstilladelser i 25. udbudsrunde sammen med blandt andre Shell.

Jan Soppeland, direktør for kommunikation i Shell, har tidligere sagt til EnergiWatch, at det ikke var nogen hemmelighed, at SV ”ønskede at udskyde en sådan aktivitet”.

”Vi var ikke direkte overraskede, men vi registrerer, at beslutningen er taget,” siger Soppeland om udsættelsen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også