Brancheorganisationer: Den kommende regering skal hurtigt i arbejdstøjet

Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme opfordrer den kommende regering til hurtigt at få overstået forhandlingerne og have fokus på i en fart at indgå brede, stabile forlig, der sikrer fremtidens energi i Danmark.
Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, opfordrer regeringen til at lægge valgkampsretorikken på hylden hurtigt. | Foto: Jesper Voldgaard/Dansk Fjernvarme
Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, opfordrer regeringen til at lægge valgkampsretorikken på hylden hurtigt. | Foto: Jesper Voldgaard/Dansk Fjernvarme
Af Luke Brown

Valget er endelig afgjort. Efter en lang og neglebidende tæt valgaften står det klart, at rød blok - med Socialdemokratiet som det største parti - har fået 87 mandater og dermed flertal med de 3 mandater fra Grønland og Færøerne.

Nu opfordrer både Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme den kommende regering til at tage ansvar for energisituationen i Danmark og indgå hurtige og brede aftaler. Aftaler, der skal implementeres før nytår.

”Det er vigtigt, at den kommende regering kommer hurtigt i gang. Vi har et udestående med at få fremtidssikret elnettet. Vi ser gerne, at energiaftalerne fra juni bliver implementeret før nytår som aftalt. Vi skal have priserne ned og Putin ud, og det kræver beslutninger nu,” siger kommunikationsdirektør i Green Power Denmark, Thomas Aarestrup Jepsen.

Brug for fast, men rolig hånd

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, håber, at det nye folketing hurtigt får lagt valgkampsretorikken på hylden. Han mener, at det er afgørende at få et arbejdsdueligt Folketing så hurtigt som muligt, da vigtige beslutninger skal tages.

”Vi står over for store udfordringer i forhold til at sikre vores forsyningssikkerhed, holde hånden under danskernes økonomi med høj inflation og tårnhøje el- og gasregninger, vores IT-infrastruktur, der mere end nogensinde rammes af cyberangreb, og en række andre problemstillinger, der kræver opmærksomhed, samt en rolig, men fast hånd på rattet,” siger Kim Mortensen.

Folketinget står over for at skulle beslutte, hvordan Danmarks klimamål skal nås, og hvordan klimamålene skal se ud. Kim Mortensen opfordrer den kommende regering til at kigge på, hvordan man sikrer den nødvendige arbejdskraft til at gennemføre den grønne omstilling.

”Hvordan vi sikrer den nødvendige arbejdskraft, er en af de største barrierer, vi står overfor. Og der skal træffes beslutning om, hvordan vi får rullet grøn fjernvarme ud til endnu flere danskere, så vi kan udfase den sorte og dyre naturgas og binde vores energisystem sammen,” siger han.

Regeringskonstellation ikke nødvendigvis afgørende

Thomas Aarestrup Jepsen er glad for, at klima og energi har fået en central placering i valgkampen blandt de fleste partier. Han håber, at man fremover vil investere på forkant.

”Vi har generelt en god dialog med alle partierne. Så er det ikke så afgørende med udfaldet af valget. Det bliver spændende med så mange nye partier, og mit håb er, at vi får fokus på rygraden i Danmark, elnettet, som skal investeres i på forkant i stedet for på bagkant, som man gør nu”, siger han.

Uanset regeringskonstellation vil Green Power Denmark opfordre politikerne til at trække i arbejdstøjet og få fart på at lave brede aftaler, der sikrer stabilitet og sikkerhed om langvarige energiinvesteringer. Der skal fart på.

”Jeg ser ikke farer i manglende fokus på grøn omstilling. Jeg ser farer i, at det trækker ud. Der er brug for beslutninger nu. Industrien står klar til at producere vindmøller, og de kan ikke stå stille længe. Så der skal hurtigt gang i udbudsprocesserne. Det er en stor opgave, som vi er klar på, men der skal også skub på lovgivningen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også