FN før klimatopmøde: Vi er himmelråbende langt fra klimamål

Verden er på vej mod temperaturstigning på 2,5 grader med katastrofale konsekvenser, advarer FN inden COP27.
Foto: OLIVIER MORIN/AFP / AFP
Foto: OLIVIER MORIN/AFP / AFP
AF RITZAU

Før et klimatopmøde i Egypten om to uger er verden på vej mod en temperaturstigning på 2,5 grader. Det fremgår af en ny rapport fra FN.

De løfter, der er givet fra verdens lande til klimareduktioner, ligger himmelråbende langt under, hvad der skal til at for at holde den globale stigning i temperaturen på 1,5 grader.

Det handler om de samlede klimaløfter fra de flere end 190 lande i FN. Landene ligger langt under, hvad de lovede på det vigtige topmøde i Paris i 2015, hedder det.

Derfor har verden lige nu retning mod en stigning i temperaturen på 2,5 grader ved udgangen af dette århundrede. Med katastrofale konsekvenser.

De 2,5 graders stigning er i forhold til niveauet inden den industrielle æra i 1800-tallet.

Planeten oplever allerede nu hedebølger, voldsomme storme og oversvømmelser, som tilskrives den globale opvarmning.

”Vi er stadig, når det gælder omfanget og farten, meget langt fra de nødvendige reduktioner af udledninger, der skal sætte os på sporet mod 1,5 grader celsius,” siger Simon Stiell, der leder FN’s klimasekretariat UNFCC.

”For at holde det mål i live, skal de nationale regeringer styrke deres handlingsplaner for klimaet nu og implementere dem i de næste otte år.”

FN’s klimaeksperter har sagt, at udledninger af de klimaskadelige drivhusgasser inden 2030 skal falde med 45 procent i forhold til 2010, hvis verden skal nå det mål, der er fastsat i Parisaftalen.

I den nye rapport vurderer eksperterne, at de nuværende klimaløfter fra verdens lande faktisk vil føre til en stigning i udledningerne med 10,6 procent frem mod 2030. Det er dog en lille forbedring i forhold til en tilsvarende analyse for et år siden.

Da de 193 lande bag aftalen mødtes til klimatopmøde i Glasgow sidste år, lovede de at skærpe løfterne om at skære ned på CO2-udledningerne inden 2030. De lovede også flere penge til sårbare udviklingslande.

Men kun 24 af de 193 lande har opdateret deres klimaplaner, lyder det i den nye rapport fra FN.

Det betegner Simon Stiell som ”skuffende”.

”Regeringernes beslutninger og handlinger skal afspejle sagens hastende karakter, alvoren af de trusler vi står overfor, og den korte tid vi har tilbage til at undgå de ødelæggende konsekvenser af klimaforandringer, der er ude af kontrol,” siger han.

Danske pensionskasser investerer milliarder i nye oliefelter i strid med Paris-aftalen

Energikrisen raser og klimakrisen truer: Her er fem kæmpe knaster for den kommende regering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også