Moderaterne vil have "samfundsbidrag" fra åben-dør-projekter

Moderaterne vil have staten til at forhandle om betaling for havvindressourcer, selv om projektudviklerne ikke er forpligtede til at betale gennem åben-dør-ordningen.
Foto: Emil Helms
Foto: Emil Helms

Hvis det står til Moderaterne, skal staten have gevinst ved de havvindprojekter CIP og Ørsted har annonceret et samarbejde om tirsdag morgen.

Partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, foreslår, at staten og udviklerne skal forhandle om et ”samfundsbidrag”.

Det skriver Børsen.

“De to virksomheder er vokset op i et land, hvor skatteborgerne i flere årtier har investeret skattekroner i den grønne omstilling, som også har været med til at skabe de virksomheder. Derfor skulle man da tage en dialog med dem om, at de rimeligvis har nogle juridiske krav. Men det er fordi, vi har sovet lidt i timen. Skulle vi ikke prøve at finde en mindelig aftale, som minder om den, vi ville have lavet hvis ikke vi havde sovet i timen,” siger Lars Løkke Rasmussen til Børsen.

Som EnergiWatch beskrev tirsdag, har de to danske udviklere slået sig sammen om de fire projekter Vikinge Banke (1,1 GW) og Jyske Banke Nord (1,1 GW) i Nordsøen, Bornholm Bassin Syd (1,5 GW) og Bornholm Bassin Øst (1,5 GW) i Østersøen.

Samlet set løber kapaciteten altså op i 5,2 GW.

Der er ansøgt om de fire projekter gennem åben-dør-ordningen, som giver mulighed for, at der kan søges om at etablere havvindmølleparker på en selvvalgt placering af en selvvalgt størrelse på arealer, der ikke er reserveret til anvendelse i statslige udbud. Det betyder også, at der ikke er krav om, at selskaberne skal betale staten for retten til at udnytte havvindressourcerne.

Det er altså her, Lars Løkke Rasmussen mener, at selskaberne bør bidrage gennem egen lyst. Og selv om det ikke på nuværende tidspunkt er meldt ud som et ønske fra hverken CIP eller Ørsted, så har et andet selskab, der også har ansøgt gennem åben-dør-ordningen, meldt ud, at koncessionsbetalinger ikke er udelukkede.

Det fortalte adm. direktør for den danske udvikler Copenhagen Energy, Jasmin Bejdic, til EnergiWatch, i august.

”Vi vil også gerne kigge på muligheder for at dele ud af pengestrømme, og vi er villige til at snakke om koncessionsbetalinger i den forbindelse,” lød det fra den adm. direktør.

Copenhagen Energy er blandt de selskaber, som nåede først ind ad døren med sin havvindmøllepark Odin i Nordsøen med en planlagt kapacitet på 1.500-2.250 MW.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også