Gasledning gennem Pyrenæerne droppes

Spanien og Portugal er blevet enige med Frankrig om endegyldigt at lukke idéen om en gasrørledning mellem den iberiske halvø og Frankrig. I stedet har de tre lande lanceret nyt storstilet projekt.
Spaniens Pedro Sanchez, Frankrigs Emmanuel Macron og Portugals Antonio Costa blev torsdag i Bruxelles enige om opførelsen af en ny underjordisk rørledning mellem Spanien og Frankrig. | Foto: Ludovic Marin/AFP / AFP
Spaniens Pedro Sanchez, Frankrigs Emmanuel Macron og Portugals Antonio Costa blev torsdag i Bruxelles enige om opførelsen af en ny underjordisk rørledning mellem Spanien og Frankrig. | Foto: Ludovic Marin/AFP / AFP

Det druknede i EU-topmødet torsdag/fredag, men faktisk kom Frankrig, Spanien og Portugal til mødet med den nok største energipolitiske nyhed.

Nemlig at de tre lande nu endeligt dropper Midcat – den 3 mia. euro dyre gasledning, som skulle gå fra Spanien gennem Pyrenæerne til Frankrig.

Det meddelte de tre lande i en fælles pressemeddelelse.

I stedet vil landene nu opføre BarMar, en ny underjordisk gasrørledning, der skal løbe fra Barcelona til Marseille.

Samtidig vil landene arbejde på at fremskynde den elforbindelse, der bygges gennem Biscayabugten, som ligger mellem Frankrigs vestkyst og Spainens nordkyst.

Og de vil arbejde på flere nye interconnectorer mellem Frankrig og Spanien, så Europas elmarked forbindes bedre.

”Målet er at arbejde på intensivering og en fortætning af vores elektriske interconnectorer og arbejde på en forbindelse med brint og vedvarende energi mellem Barcelona og Marseille,” lød det fra den franske præsident Emmanuel Macron, da han ankom til topmødet torsdag eftermiddag efter at have indgået aftalen med Spanien og Portugal på den franske EU-repræsentation i Bruxelles.

Skrottet før

Planerne om Midcat-gasrørledningen blev oprindeligt fostret tilbage i 2013, men blev skrottet i enighed af de tre lande i 2019 på grund af de høje omkostninger, spørgsmålet om rentabilitet og ønsket om at gå væk fra fossile brændstoffer i Europa.

Den nuværende energi- og gaskrise, og ønsket om at Europa skal blive uafhængigt af russisk gas, satte dog liv i rørledningsplanerne endnu en gang.

Ikke mindst fordi Tyskland meget gerne så ledningen gennemført, fordi landet gerne ville have adgang til al den LNG-gas, der sejles ind fra hele verden til de otte LNG-terminaler, der ligger i Spanien og Portugal. Det skulle være som substitut til russisk gas, som Tyskland har været meget afhængig af, og ideen var at speede opførelsen af Midcat op, så den kunne stå klar om et års tid.

Spanien har som argument for at genoplive planerne om gasledningen, argumenteret for, at den skal bruges til at sælge egen produktion af grøn brint fra halvøen til resten af Europa.

Spanierne og portugiserne mener, at de har forudsætningerne for at blive storleverandører af grøn brint med deres store udbud af sol- og vindenergi. Og her poster man en del af de penge landene fik efter coronakrisen fra den store EU-genopretningsfond i teknologier til netop at udvikle produktionen af grøn brint.

Men Frankrig har hele tiden været imod opførelsen af ledningen. Her mente man, at den var umulig at opføre på et år, og Emmanuel Macron har argumenteret for, at der på de to gaslinjer, der allerede går gennem Pyrenæerne, kun bruges 55 pct. af kapaciteten. Og her flyder det meste af gassen den anden vej, altså fra Frankrig ned til Spanien.

Franskmændene har desuden selv planer om at udvikle produktionen af grøn brint med hjælp af deres atomkraftværker og har også LNG-terminaler, hvor de gerne vil sælge gas til Tyskland fra.

Forundersøgelser nødvendige

Idéen med den nye underjordiske BarMar-ledning er, at den indledningsvist skal transportere naturgas, men med tiden blive transportør af hydrogen og biogas fra Spanien, står der i pressemeddelelsen fra de tre lande.

Planerne om den nye ledning er dog stadig i sin vorden, og der skal nu igangsættes forundersøgelser for at kigge på, hvordan projektet, som altså ikke umiddelbart er lige rundt om hjørnet, kan gennemføres.

Emmanuel Macron kommer til Alicante 8. og 9. december til et europæisk møde mellem Middelhavslandene, og her skal lederne så diskutere tidsplan og finansiering af BarMar-ledningen.

Frankrigs nej til gasledning får Spanien og Tyskland til at overveje anden vej

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også