EnergiWatch

Debat: Radikale og Enhedslisten angriber vores grønne omstilling

Påstanden om, at gasledningen til Lolland-Falster skal fragte naturgas til landsdelen er grebet ud af luften, mener borgmestrene i Lolland og Guldborgsund Kommune. Det er en biogasledning i modset retning.

Foto: Louise Herrche Serup

Det er et frontalangreb på både produktions- og udkantsdanmark og den grønne omstilling samt tilmed omgåelse af fakta, når Radikale og Enhedslisten fremsætter et beslutningsforslag om at sætte gasledningen til Lolland-Falster i bero.

Beslutningsforslaget er ganske vist bortfaldet med det samme pga. statsministerens udskrivelse af folketingsvalg, men man må formode, at forslagsstillerne vil benytte den kommende valgkamp til at slå til lyd for deres ide.

Politik giver ikke altid mening, men dette forslag kvalificerer sig til en placering i afdelingen for absurditeter. For bremser man gasledningen til Lolland-Falster, bremser man også Danmarks grønne omstilling.

Grøn sidegevinst

Forslagsstillerne begrunder deres forslag med at det skal undersøges (igen), hvorvidt sukkerfabrikken kan benytte elektricitet i stedet for gas. Men gasledningen handler om meget mere end en sukkerfabrik, og den handler ikke om naturgas, men om biogas.

Siden den politiske beslutning for snart to år siden om at etablere en gasledning til Lolland-Falster, er grønne investeringsprojekter til en værdi af over 6 mia. kr. og en beskæftigelseseffekt på nye 420 job kommet til landsdelen. Erhvervsarealer på over 230.000 m2 er indtil videre overtaget, og inden for de næste to-tre år ser vi nye store virksomheder i drift på Lolland-Falster.

Der er tale om grønne virksomheder, der bidrager til klimakampen: Danmarks første hvederaffinaderi, et PtX-anlæg og i alt fire biogasanlæg, der tilsammen vil producere så meget biogas, at Lolland-Falster bliver en leverandør af grøn gas til resten af Danmark. Disse for sagens sammenhæng yderst væsentlige fakta undlader forslagsstillerne behændigt at forholde sig til. Den form for fortielse af fakta klæder ikke en folkevalgt.

Ikke Putins gas

Påstanden om at ledningen skal føre Putins gas eller nogen andres naturgas til vores landsdel er således grebet ud af luften. Det er ikke en gasledning til Lolland-Falster, det er gasledning med biogas fra Lolland-Falster til Danmark.

Radikale og Enhedslisten på Christiansborg ønsker tilsyneladende at bremse erhvervsudviklingen og den grønne omstilling i vores landsdel. Heldigvis gælder det ikke nødvendigvis deres partifæller i andre dele af landet, men i mangel af mere meningsfulde grønne dagsordener i valgkampen har partiernes folketingsmedlemmer udset sig et område i provinsen med 102.000 borgere, som de i forvejen ikke forventer mange stemmer fra.

Radikale og Enhedslisten glemmer at fortælle omverdenen, at deres forslag ikke kun vil ramme omstillingen på Lolland-Falster, hvilket i øvrigt burde være grund nok til at droppe tanken. Forslaget vil også ramme Danmarks grønne omstilling.

De Radikale og Enhedslisten foreslår Folketinget at bremse gasrørledningPrisen for ny gasledning stiger med næsten en halv milliard

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs