EnergiWatch

Von der Leyen foreslår gasprisloft som midlertidig løsning

EU-kommissionens formand foreslår i første omgang at se på det gas, der bliver brugt til elektricitet, men mener samtidig, at det også bliver nødvendigt at se på andet end elmarkedet.

Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380

Et gasprisloft kan være nødvendigt for at gaspriserne ned i Europa.

Det er budskabet fra EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en tale i Strasbourg onsdag ifølge mediet DPA.

Her foreslår hun at indføre et loft over gaspriserne, samtidig med at EU skal udnytte sin størrelse til at forhandle med gasleverandørerne om lavere priser og fælles indkøb.

”At introducere et gasprisloft er en midlertidig løsning,” siger hun ifølge DPA.

”Det skal designes ordentligt til at sikre forsyningen,” lyder det videre.

Hun foreslår i første omgang at se på det gas, der bliver brugt til elektricitet, men mener samtidig, at det også bliver nødvendigt at se på andet end elmarkedet.

De europæiske lande har siden Ruslands invasion af Ukraine i begyndelsen af året arbejdet for at blive uafhængige af gasforsyninger fra Rusland.

Derfor har en lang række europæiske lande blandt andet forsøgt at fylde deres lagre af gas forud for vinteren. Her ønsker de europæiske lande at være så uafhængige af russisk gas som overhovedet muligt.

Ifølge brancheorganisationen Gas Infrastructure Europes opgørelse mandag var EU’s gaslagre næsten 90 procent fulde. Ud over Frankrig har Belgien og Portugal fyldt deres gaslagre.

Danmark, Polen og Storbritanniens lagre er over 95 procent fyldte.

Modsat er Ungarn, Bulgarien og Letland de lande, der har de mindst fyldte gaslagre. Alle tre lande havde mandag fyldt under 80 procent af deres gaslagre.

Samtidig har det russiske energi- og gasselskab Gazprom meddelt, at selskabet vil genoptage sine leverancer af gas til Italien gennem Østrig.

Gazprom er desuden hovedejer af de to rørledninger Nord Stream 1 og 2, som i sidste uge begyndte at lække gas, efter de blev udsat for sabotage, der fortsat undersøges. Ledningerne skulle bruges til at sende russisk gas til Europa.

Pres for loft over gaspriser i EU fastholdes


Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs