EnergiWatch

Danmark har ikke talt med Rusland om gasrørseksplosioner

Situationen i Østersøen med gaslækager er alvorlig, siger udenrigsminister. EU-landene tager afstand.

Foto: HANDOUT/AFP / 2022 Planet Labs PBC

Eksplosionerne og gaslækagerne i gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er sket ved bevidste handlinger.

Sådan lød det fra regeringen tirsdag, og onsdag morgen er ordlyden den samme fra EU-landene i en fælleserklæring omkring situationen i Østersøen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Den Europæiske Union.

EU-landene kræver blandt andet fuld opklaring af den formodede sabotage og en kraftig reaktion i forhold til den eller de skyldige.

Manges øjne er rettet mod Rusland som en potentiel skurk, men den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, vil ikke direkte sige, at Rusland er den hovedmistænkte.

”Jeg vil helst ikke spekulere. Det kan man sagtens gøre. Men jeg vil gerne have facts på bordet, så vi kan se, hvad der er op og ned,” siger Kofod.

”Det, vi har fundet frem til indtil videre, er meget alvorligt og ikke noget, jeg har set før. Altså at der er eksplosioner, der har ført til disse gigantiske lækager. Det er et angreb på europæisk infrastruktur i international farvand meget tæt på Danmark og Sverige,” siger Kofod.

Han har talt med en række udenlandske kolleger, blandt andre den amerikanske udenrigsminister, om situationen. Men Kofod agter ikke at tage kontakt til russerne.

”Det gør vi bestemt ikke. Rusland er en stat, der har startet en ulovlig angrebskrig i Ukraine og truer hele Europas sikkerhed. Vi har informeret Rusland i en note, om hvad vi har fundet. At der er tale om en bevidst handling.”

”Men vi har ikke et ønske om at tale med Rusland. Vi vil til bunds i det her, og det gør vi sammen med vores allierede,” siger Kofod.

Sverige: Formentlig ligger der sabotage bag Nord Stream-lækage

EU-Kommissionen vil have fuld klarhed over gaslækager

Russisk ambassade vil have lækageundersøgelse offentliggjort

Mette Frederiksen: Gaslækager er sket ved bevidste handlinger

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs