EnergiWatch

Statsministeren betragter gaslækage med stor alvor

Det er svært at forestille sig, at de tre lækager på gasledning er et tilfælde, siger statsministeren. Hos EU-Kommissionen vil man ikke spekulere i sabotage på nuværende tidspunkt. (Opdateret)

Foto: Jens Dresling

Statsminister Mette Frederiksen siger, at myndighederne og regeringen tager de tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 meget alvorligt, og at det er svært at forestille sig, at det er et tilfælde.

Det siger hun til flere medier på et kort pressemøde under et besøg i Polen, hvor hun deltager i åbningen af gasledningen Baltic Pipe.

”Det er usædvanligt, og jeg vil gerne sige, at vi fra regeringens og myndighedernes side tager det meget alvorligt,” siger hun og kalder det en ”ekstraordinær situation”.

”Der er tale om tre læk. Endda med noget afstand i mellem sig. Derfor er det svært at forestille sig, at det er tilfældigt, det der foregår. Men det er for tidligt at konkludere på endnu, og derfor ser vi også på det her med allerstørste alvor.”

I Bruxelles hos EU-Kommissionen siger man dog, det er ”præmaturt” at spekulere i sabotage.

”Vi har ikke brikkerne til at afgøre, hvad der er årsagen til lækagerne,” lød det fraEric Mamer, hovedtalsmand for EU-Kommissionen tirsdag middag under Kommissionens daglige pressemøde.

”Men det er klart at enhver sabotagehandling på enhver form for infrastruktur er noget, som vi vil fordømme. Men hvad angår vores reaktion bliver vi nødt til at se, afhængigt af de nøjagtige fakta, når de er fastlagt,” tilføjede Eric Mamer.

Talsmanden for energi og klima Tim McPhie tilføjede, at Kommissionen holder nøje øje med situationen.

”Vi analyserer den potentielle indvirkning af disse læk, som naturligvis har en betydelig effekt for klimaforandringerne og enhver potentiel indvirkning de har på søfarten,” sagde Tim McPhie.

Begge gasledninger løber fra Rusland til Tyskland. Alle tre læk er sket i havet ud for Bornholm, men i internationalt farvand.

Som følge af lækagerne har Energistyrelsen hævet beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark til det næsthøjeste niveau.

Det er Energinet, som er ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem.

Rusland vil ikke udelukke sabotage som årsag til gaslæk

Nord Stream-selskab: Skader er uden fortilfælde

Green Power Denmark: Endegyldigt slut med russisk gas til vinter

EU-lande går sammen og kræver prisloft på gas

Beredskabsniveau hævet til næsthøjeste niveau efter gaslæk

Nord Stream 1-gasledning er lækket to steder

Gaslækage ved Bornholm vil påvirke miljøet lokalt

Gaslækage observeret på Nord Stream 2’s rute nær Bornholm

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs