EnergiWatch

Klimarådets formand ser risiko for misset 2025-mål

Danmark og regeringen bør indfase CO2-afgfiten tidligere end planlagt, lyder det fra Klimarådets formand efter regeringens nye klimaprogram.

Foto: Jens Dresling

I fredags kunne regeringen fremlægge sit nye klimaprogram, der viste, at der var blevet indgået aftaler, der betyder, at næsten tre fjerdedele af vejen mod at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 i forhold til 1990 er klar.

”Da vi satte 70-procent-målet, vidste vi ikke, hvordan det skulle indfris, og nogle tvivlede på, om det kunne lade sig gøre. Men nu over syv år før 2030 er vi næsten tre fjerdedele af vejen til at nå målet,” udtalte klimaminister Dan Jørgensen i den forbindelse.

Men mindre lysegrønt så det ud for målet om at mindske udledningerne med 50-54 procent i 2025. I klimaprogrammet redegør regeringen for, at der stadig mangler et stykke vej til 2025-målet, som altså skal være nået om tre år.

Det seneste år er skønnet for udledningerne fra cementproduktion opjusteret. Det betyder også, at den mængde CO2, som skal være reduceret for at nå målet i 2025, er steget. Lige nu vil der mangle at blive reduceret mellem 0,4 og 3,5 millioner ton CO2 i 2025.

Planen fra regeringens side er at se på, hvordan man kan nå hele vejen i hus med 2025-målet i løbet af 2023. Men der er regeringen altså for sent ude, advarer Peter Møllgaard, der er Klimarådets formand, overfor Altinget.

”Det bliver ikke nemmere af, at vi venter. Det kan ende med, at vi ikke når målet eller man skal ud i en panikløsning eller feberredning,” siger han til mediet og fortæller, at det kan ende med dyre og dårlige beslutninger.

I stedet har Klimarådets formand to forslag til politikerne. Nemlig at der bliver sat turbo på udtag af de klimaskadelige lavbundsjorder, og at CO2-afgiften bliver indfaset før 2025.

Danmark er nået tre fjerdedele af vejen mod klimamål for 2030

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs