EnergiWatch

Grøn fond på 53 milliarder hviler på usikker finansiering

Den grønne fond, regeringen og et bredt flertal i folketinget indgik for 53,5 mia. kr. tilbage i juni 2022, hviler på et ”betydeligt usikkert” finansielt grundlag. Det fortæller Finansministeriet i en mail til Børsen.

Foto: Emil Helms

Den grønne fond afsætter et ”historisk” beløb, mente Dansk Fjernvarme.

Klimafonden giver mulighed for et dansk PTX-eventyr, mente Brintbranchen.

Et vigtigt rygstød for omstilling af raffinaderierne, mente Drivkraft Danmark.

Reaktionerne var mange og perspektiverne store, da regeringen med et bredt flertal i ryggen i juni i år fandt penge til en grøn fond på hele 53,5 mia. kr.

Nu skriver avisen Børsen, at finansieringen hviler på et ”betydeligt usikkert” grundlag. Det skriver avisen på baggrund af en mail fra finansministeriet.

Pengene skal nemlig findes ved, at markant flere danskere vælger at oprette en aldersopsparing, samt at alle, der har ordningen med mere end fem år til pension i dag, vælger at betale mere ind på den, og det er ikke givet, at nok vil bruge den mulighed.

De to greb skal fremrykke et provenu til statskassen, fordi man på en aldersopsparing betaler skat af pengene ved indbetalingen frem for ved udbetalingen, som det sker på andre pensionsordninger. Men hvor mange flere der så vil gøre brug af ordningen, er både Finansministeriets økonomer men også professor i finansiering ved Aarhus Universitet Carsten Tanggard dog mere usikker på:

“Der er ikke nogen tvivl om, at en af barriererne for aldersopsparingen har været, at folk, som har lang tid til pension, ikke rigtig kan indbetale så meget på ordningen. Så selve det forhold, at man kan begynde at betale lidt mere ind, det kan godt være med til at give flere på ordningen,” udtaler Carsten Tanggaard til børsen.

Bred aftale sikrer oprettelse af grøn fond med over 50 milliarder

Drivkraft Danmark: Grøn fond er et ”et vigtigt rygstød” for omstilling af raffinaderierne

Dansk Fjernvarme ser skub til CCS i ny klimafond

Brintbranchen: Klimafond giver mulighed for langsigtede investeringer

Mere fra EnergiWatch

Blå blok skyder DF's gasforslag ned

Liberal Alliance og Nye Borgerlige er med på at få Nordsøaftalen genåbnet, men Venstre og De Konservative afviser blankt. For dyrt, besværligt og klimamæssigt problematisk, lyder det fra de to største borgerlige partier.

Eaton etabler ny fabrik i Finland

Det irsk-amerikanske strømstyringsselskab har valgt at placere en UPS-fabrik i Finland, der skal bidrage til at imødekomme voksende efterspørgsel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs