Fjernvarmepulje til hurtig udrulning er tømt

I 2022 er fjernvarmepuljen på 264,9 millioner kroner. I den seneste opgørelse fra Energistyrelsen fremgår det, at der er søgt om over 274 millioner kroner.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Fjernvarmeudrulningen er en central søjle i regeringens plan om at gøre Danmark uafhængig af russisk gas. De omkring 400.000 olie- og gasfyre i danske husstande skal udskiftes, og hvis ikke med en varmepumpe så med fjernvarme.

Men fjernvarmepuljen, som selskaberne kan søge tilskud fra, er løbet tør for penge resten af året, og det kan forsinke udvidelsen af fjernvarmenettet. Det skriver Politiken søndag.

I 2022 er fjernvarmepuljen på 264,9 millioner kroner. I den seneste opgørelse fra Energistyrelsen fremgår det, at der er søgt om over 274 millioner kroner. Der er altså ikke penge nok til alle projekterne, og i årets resterende fem måneder er der ikke flere penge til kommende projekter.

Nyheden falder på et tidspunkt, hvor kommunerne nærmer sig en deadline. Regerings ambition er således, at alle med olie- og gasfyre inden nytår skal have vished om, hvorvidt de kan komme på et fjernvarmenet eller ej. Det gør brancheorganisationen bekymret, for en tømt fjernvarmepulje kan betyde, at nye projekter bliver udskudt eller helt opgivet, skriver Politiken også:

”Det koster mellem 100.000 og 200.000 kroner at tilslutte en ny fjernvarmekunde, så tilskuddet dækker på ingen måde alle udgifterne, men det er med til at afbøde stigende udgifter til materialer og arbejdskraft«, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme Nicolai Kipp.

Risikerer at ramme 20.000 naturgaskonverteringer

I 2021 endte 98 ansøgninger til fjernvarmepuljen, der også var på 265 mio. kroner, med at få tilsagn, med forventet konverteringer på cirka 50.000 olie- og naturgasfyr. I 2022 er der indtil videre blevet givet tilsagn til ansøgninger med et konverteringspotentiale på omkring 16.000 olie- og naturgasfyr. Dansk Fjernvarme vurderer i en pressemeddelelse, at der i det kommende halvår vil være støtteberettigede projekter for cirka 20.000 konverteringer, der risikerer at blive forsinket.

”De helt store spillere i aftalen er kommunerne og fjernvarmeselskaberne, der skal og vil sikre, at naturgasbrugere kan glæde sig til at få fjernvarme. Nu går måske 20.000 boligejere med naturgas ind i en varmesæson, hvor utilregneligheden om de kan få fjernvarme og hvornår, stadig dominerer,” udtaler Nicolai Kipp, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, i pressemeddelelsen.

Dansk Fjernvarme: Grøn fjernvarme skal erstatte gassen

Boliger med gasfyr vurderes højere end fremtidens energiformer

Green Power Denmark hejser gult advarselsflag over renten

Minister: Den enkelte dansker vil ikke mærke EU-gasreduktion

I Hillerød skal fjernvarme også komme fra spildevand

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter