Debat: Regeringens enøjede kærlighed til fjernvarme bremser den grønne udvikling

Varmepumper er det både grønneste og hurtigste alternativ, når 450.000 husstande med gas- og oliefyr inden 2028 skal skifte til grønne alternativer, mener Jens Bredning, der vil have regeringen til at investere i udfasningen og elnettet snarere end i varmecheks.
Foto: BOSCH
Foto: BOSCH
Jens Bredning, direktør, Bosch Termoteknik, bestyrelsesmedlem, Varmepumpeindustrien

Vi læser dagligt i diverse aviser, at Putin igen har valgt at lukke for gassen forskellige steder i Europa. Det afføder konstante bekymringer for både regeringer, virksomheder og privatpersoner, for vi står midt i en forsyningskrise for gas, der kan få store konsekvenser for alle.

Derfor må regeringen heller ikke stoppe de grønne ambitioner for varmekilder. For vi skal gøre os uafhængige af gassen, og derfor skal regeringen fortsat hjælpe danskerne til at tage de hurtigste og mest grønne og valg.

Først og fremmest har vi ét problem, der stopper den grønne udvikling – regeringens enøjede kærlighed til fjernvarme.

Hvis regeringen skal skabe de rigtige incitamenter for befolkningen, så holder det ikke, at den har lagt sig fast på en uholdbar strategi, der hedder fjernvarme fremfor alt. For ja, fjernvarme er fornuftigt mange steder. Men det er ærgerligt, at der ikke for alvor er øje for varmepumpernes potentiale i første omgang. For det vil kunne udfase gas og olie på få år.

Når regeringen lægger alle dens jetoner på fjernvarme, bremser det ambitionen om grøn energi. Og det er den nye Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 et tydeligt eksempel på.

Derfor er det også en nødvendighed, at regeringen giver varmepumperne en større rolle i den grønne omstilling. Og i Varmepumpeindustrien kæmper vi for, at regeringen får øjnene op for varmepumper. Ikke kun som et alternativ dér, hvor fjernvarmenettet ikke kan udlægges, men som en løsning der faktisk er mest hensigtsmæssig mange steder i det danske land.

Så lad os investere i udfasningen nu i stedet for at bruge borgernes pengene til varmechecks de næste mange år. Det kræver desuden et større fokus på udbyggelsen af elnettet, som klimaaftalen desværre heller ikke tager synderligt meget stilling til.

Lav en særordning for nyere gaskedler

At varmepumpen er det grønneste alternativ til gas kan ses ved, at langt over halvdelen af strømmen bliver produceret uden afbrænding. Det tilsvarende tal for fjernvarmen er blot 6,5 pct. Vi må nemlig ikke glemme miljøet, og alt, hvad der brændes af, udleder CO2.

Når varmepumpen er det hurtigste og absolut mest klimavenlige alternativ til gassen, er det derfor positivt at se, hvordan danskerne for alvor har fået øje på de mange fordele for både miljø, klima og privatøkonomien. Men hvis vi vil have alle med gaskedler til at følge den grønne strøm, bliver regeringen nødt til at give dem et incitament. For har man købt en ny gaskedel for et halvt år siden, kan det virke uoverskueligt at skifte den ud.

En anden privatøkonomisk faktor er, at vi er bevæget os ind i sommerperioden, hvor mange familier har sat penge af til at holde ferie. Nu hvor priserne på både el og fødevarer samtidig er steget markant, så er det forståeligt nok ikke en udskiftning af gaskedlen, der ligger højest på danskernes to do-liste.

Derfor mener jeg også, at regeringen må lave en særordning for dem, der inden for de seneste fem år har købt en gaskedel. Det vil skabe et økonomisk incitament, hvor befolkningen kan få støtte til at udskifte deres gaskedler med en varmepumpe, som både er en hurtigere, billigere og grønnere løsning.

For vi ved, at danskerne gerne vil forbruge grønt. Men vi ved også, at det er pengepungen, som holder ambitionerne tilbage. Og dét er markant dyrere på den lange bane.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også