EnergiWatch

Ny aftale vil mangedoble grøn energi i 2030

Sol- og vindenergi firedobles, og havvind femdobles. Danmark bliver Europas grønne kraftværk, mener minister. (Opdateret)

Et bredt flertal er enige om at femdoble havvindmøllestrøm i 2030, oplyser Klimaministeriet lørdag morgen 25. juni 2022. | Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Bo Amstrup

Produktion af sol- og vindenergi på land skal firedobles i 2030, mens havvindmøllestrøm skal femdobles.

Det er et bredt flertal i Folketinget enig om, oplyser Klimaministeriet lørdag morgen.

Ifølge klimaminister Dan Jørgensen (S) bliver Danmark ”et stort grønt kraftværk for hele Europa”.

Der skal ske en firedobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030.

Derudover skal der udbydes fire gigawatt ekstra havvind senest i 2030. Det vil ifølge Klimaministeriet betyde, at Danmark kan femdoble produktionen af strøm fra havvindmøller de næste otte år.

I forvejen var det besluttet, at der skal udbygges til at producere havvind fra de nuværende 2,3 gigawatt til 8,9 gigawatt i 2030.

Med det nye mål giver det en femdobling af det nuværende niveau. Det svarer til 12,9 gigawatt.

Både fire- og femdoblingen var en del af regeringens reformudspil ”Danmark kan mere II”.

Dan Jørgensen fortæller på et pressemøde lørdag morgen, at der med aftalen også følger en ambition om, at al gas i Danmark skal være grønt i 2030, og at der fra 2035 ikke er boliger, der opvarmes med gas.

Derfor bliver der brug for mere grøn strøm, lyder det.

”Alt det her betyder, at vi får brug for virkelig meget grønt strøm, og derfor har vi besluttet at udbygge den vedvarende energi i Danmark meget massivt.”

”Vi har besluttet til havs at udbygge med fire gigawatt, som skal ses i sammenhæng med de beslutninger, der er truffet. Det betyder, at vi vil femdoble den danske havvindmøllekapacitet frem mod 2030,” siger ministeren.

Beslutningen om de fire gigawatt kommer i forlængelse af en fælles erklæring fra Tyskland, Belgien, Holland og Danmark om at levere mindst 65 gigawatt havvind i 2030.

Kapaciteten skal øges til mindst 150 gigawatt i 2050. Heraf skal Danmark levere de 35 gigawatt.

Regeringen har indgået aftalen med Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne.

(Opdateret kl. 09.26 med kommentarer fra klimaminister Dan Jørgensen.)

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Mere fra EnergiWatch

Aker BP vil udbygge for milliarder

Det norske olieselskab har onsdag leveret en udbygningsplan for olieprojektet Trell og Trine til det norske olie- og energiministerium, som ventes at omfatte 25 mio. tønder olieækvivalenter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs