EnergiWatch

Dansk Fjernvarme ærger sig over rumvarme-skat i ny aftale

Det er ærgerligt, at regeringen ikke lægger op til, at CO2-afgiften på rumvarme afpasses, så nogle selskaber ikke dobbeltbeskattes, mener direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Foto: Emil Helms

Der er godt gang i den grønne omstilling på de danske fjernvarmeværker, hvor 72 pct. af varmen allerede nu kommer fra grønne kilder. Blandt andet derfor byder Dansk Fjernvarme først og fremmest den nye CO2-afgift velkommen. Men der er også hår i suppen.

Ifølge interesseorganisationen vil nogle af fjernvarmeværkerne nemlig blive pålagt en CO2-afgift på i alt 1.500 kr.

”Dansk Fjernvarme mener, det er ærgerligt, at regeringen ikke lægger op til, at CO2-afgiften på rumvarme afpasses, så der tages højde for, at nogle selskaber betaler for CO2-kvoter, mens andre ikke skal,” skriver Dansk Fjernvarme således i en pressemeddelelse.

En virksomhed betaler nemlig to slags energiafgifter. Den første er på procesvarme. Det er er den energi, man bruger i fremstillingen af varer. Den anden er den såkaldte rumvarme, der anvendes til opvarmning af lokaler, drift af aircondition og anden komfortkøling samt opvarmning af vand.

I regeringens grønne skattereform bliver der nu indført en CO2-afgift på 750 kr. pr. ton. Men virksomheder, der allerede betaler en CO2-skat til EU, får halveret den danske afgift, så regningen løber op på 1.125 kr. pr ton. Vel at mærke først i 2030, når den nye skattereform når enden af trappen.

Men for et fjernvarmeværk, der har en indfyret effekt på mere end 20 MW rumvarme om året, og derved er omfattet af både den danske og den europæiske CO2-skat, løber regningen ifølge Dansk Fjernvarme helt op i 1.500 kr.

Og den dobbelte afgift kan ende med at ramme varmeforbrugeren:

”Den samlede afgiftspåvirkning på rumvarme baseret på affaldsvarme afhænger af, hvordan den delvise omlægning af energiafgifter nærmere fastlægges, samt hvordan de biogene affaldsfraktioner udvikler sig i de kommende år,” udtaler formand Kim Mortensen i pressemeddelelsen og kommer med en opfordring til myndighederne:

”Det er afgørende, at man fra skattemyndighedernes side får regnet på konsekvenserne, inden detaljerne i et nyt afgiftssystem endeligt lægges fast”.

Dansk Fjernvarme ser skub til CCS i ny klimafond

Aalborg Portland trods rabat: Ny afgift forsinker grøn omstilling

Enighed om grøn skattereform giver ensartet CO2-afgift med rabatter

Erhvervsliv kalder grøn skattereform for en win-win-aftale

Green Power Denmark ser gode signaler i skattereform

Mere fra EnergiWatch

Aker BP vil udbygge for milliarder

Det norske olieselskab har onsdag leveret en udbygningsplan for olieprojektet Trell og Trine til det norske olie- og energiministerium, som ventes at omfatte 25 mio. tønder olieækvivalenter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs