EnergiWatch

DI øjner fremdrift gennem grøn skattereform

Ny aftale skubber til grøn omstilling og lover godt, lyder det fra DI, der dog alligevel ser ”dobbeltskat” for virksomheder, der allerede betaler kvotepris i EU.

Foto: Stine Bidstrup/ERH

Med tanken om at skubbe til den grønne omstilling, har regeringen fredag fremlagt en grøn skattereform, der byder på en ensartet CO2-afgift - dog med rabatter. Overordnet set møder aftalen positiv respons fra Dansk Industri, DI.

”Der er indgået en aftale, som skaber fremdrift i den helt nødvendige grønne omstilling og gør det danske samfund rigere. Det er også godt, at et bredt flertal står bag,” siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Her er aftalepartierne og regeringen blevet enige om en ensartet CO2-afgift, men der er dog fundet plads til rabatter til selskaber inden for ”mineralogiske processer”. Det betyder, at der bliver indført en CO2-afgift på 750 kr. per ton, men dog vil prisen kun være 375 kr. for de virksomheder, der allerede er omfattet af EU’s kvotesystem.

DI ser dog alligevel et problem med aftalen, og det er, at de virksomheder, som i forvejen betaler en kvotepris i EU, også skal betale en CO2-afgift på enten 125 eller helt op til 375 kr., lyder det fra organisationen.

”Vi havde håbet på en aftale med mindre dobbeltskat. Aftalen kan svække nogle virksomheders konkurrencevilkår så alvorligt, at det bliver i andre lande og af andre virksomheder, varerne bliver produceret, hvor man ikke bekymrer sig lige så meget om CO2-udledningen, som danske virksomheder gør,” siger Lars Sandahl Sørensen.

Interesseorganisationen er dertil glad for, at der i aftalen er der sat 100 millioner kroner af om året fra 2024 til at sænke afgiften på biogas, som dermed gør det mere attraktivt at omstille. Dertil ser DI, at både et grønt investeringsvindue, støtte til Power-to-X, kulstoffangst (CCS) og omstillingsstøtte til virksomheder sammenlagt lægger en god bund.

”Vi er glade for de forskellige muligheder for omstillingsstøtte til virksomhederne. Økonomisk støtte til nye teknologier er med til at sikre, at virksomhederne kan omstille sig. Der skal være midler til rådighed for de mest udfordrede virksomheder, som ikke kan løfte opgaven selv. Det er afgørende for, at virksomhederne i Danmark kan leve op til 70-procents målsætningen. Vi havde dog gerne set, at investeringsvinduet til virksomhederne trådte i kraft, inden afgifterne slår igennem,” siger Lars Sandahl Sørensen.

Enighed om grøn skattereform giver ensartet CO2-afgift med rabatter

Ingen skatterabat til olieindustrien i ny aftale

Green Power Denmark ser gode signaler i skattereform

Biogas Danmark er begejstret over afgiftsfritagelse

Drivkraft Danmark: Grøn fond er et ”et vigtigt rygstød” for omstilling af raffinaderierne

Enighed om grøn skattereform giver ensartet CO2-afgift med rabatter

Mere fra EnergiWatch

Aker BP vil udbygge for milliarder

Det norske olieselskab har onsdag leveret en udbygningsplan for olieprojektet Trell og Trine til det norske olie- og energiministerium, som ventes at omfatte 25 mio. tønder olieækvivalenter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs