EnergiWatch

EKF står klar med rekordstort milliardlån til Iberdrola

En betingelse for Iberdrolas pengeindsprøjtning er, at energikoncernen skal købe ind i Danmark.

Foto: Gregers Tycho/JPA

Det offentlige selskab EKF Danmarks Eksport har skrevet intern historie med underskrivningen af en aftale, der skal låne 1 mia. euro - svarende til 7,44 mia. kroner - til den spanske energikoncern Iberdrola.

Det skriver Børsen på baggrund af et interview med selskabets bestyrelsesformand, Christian Frigast, og administrerende direktør Peder Lundquist.

EKF er statsejet og har til opgave at fremme dansk eksport gennem finansiering til udenlandske kunder, der køber danske varer. En betingelse for Iberdrolas pengeindsprøjtning er derfor, at energikoncernen skal købe ind i Danmark. Det ser man positivt på i vindmølleindustrien.

”Det er super positivt, og EKF gør virkelig et fantastisk stykke arbejde i forhold til at få danske virksomheder ud i verden,” siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i brancheorganisationen Green Power Denmark, til Børsen.

Lånet udstedes i samarbejde med Banco Santander, hvor de to parter hver udlåner 500 mio. euro. Og for EKF er lånetypen noget specielt, da selskabet normalt låner penge til konkrete projekter som vindmølleparker og lignende.

”Det er en ny måde at gøre det på for os. Vi går foran i stedet for bare at sidde og vente på kunderne. Vi åbner døren, så det bliver i hvert fald ikke sværere for vores kunder,” siger Christian Frigast til Børsen.

For at mindske risikoen ved at udlåne de knap 7,5 mia. kr. har EKF desuden genforsikret sig - det vil sige, at andre finansselskaber har overtaget en del af transaktionens risiko og indtjening. Derfor vil aftalen belaste EKF’s balance med 2,2 mia kr.

EKF går ind i nyt marked med 243 MW Siemens Gamesa-møller

EKF, Vækstfonden og DGIF fusioneres i ny statslig superfond

Vindbanken har første PTX-projekter i kikkerten

EKF-direktør anerkender risiko for opgavetyveri fra bankerne: Min dør er altid åben


Mere fra EnergiWatch

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs