EnergiWatch

Storbritannien vil øge skatter på vindmølleparker

Den britiske finansminister ønsker at indføre en ny skat, der kan ramme ejere af vindparker.

Foto: Siemens Gamesa/Paul-Langrock.de Agentur Zenit +49 172 3120 333 foto@paul-langrock.de

Den britiske finansminister, Rishi Sunak, har beordret embedsmænd til at udarbejde planer for en mulig uventet skat på mere end 10 mia. pund i overskydende profit fra elproducenter, herunder vindmølleparkoperatører.

Det skriver Financial Times.

Finansministeriets embedsmænd arbejder ifølge mediet på en ordning, der ville gå langt ud over Labours oprindelige uventede skatteplan, idet Sunak ser ud til at rejse økonomisk støtte til husholdninger, der kæmper med skyhøje energiregninger.

"Nordsøens olie- og gasproducenter er kun halvdelen af billedet. Den anden halvdel er, at høje gaspriser har ført til nogle ret betydelige uventede overskud for al elproduktion," siger en regeringsinsider ifølge Financial Times.

Finansministeren har tidligere været imod en uventet skat, men i denne måned sagt, at han var "pragmatisk", og hvis olie- og gasproducenter ikke hurtigt øger deres investeringsforpligtelser, så er alle muligheder åbne.

Labour hævder, at den foreslåede uventede skat, som kun vil gælde for Nordsøens olie- og gasproducenter, vil rejse omkring 2 mia. pund.

En analyse fra Greenpeace hævder ifølge Financial Times, at olie- og gasproducenterne vil få et uventet overskud på 11,6 mia. pund i år.

Regeringens skøn tyder på, at elproducenter kunne have tjent et tilsvarende beløb i overskud - mere end 10 mia. pund - som et resultat af højere gaspriser.

Det er dog usikkert hvor stor den potentielle ekstraordinære profit bliver for elproducenterne.

Deepa Ventakateswaran, der er analytiker hos Bernstein, fremhæver, at mange elproducenter sælger deres produktion på forhånd, hvilket begrænser den ekstraordinære profit.

Hun pointerer ifølge mediet også, at mange store elproducenter investerer kraftigt i teknologier såsom havvind for at hjælpe Storbritannien med at nå sit 2050-netto-nul-emissionsmål.

Det kan ifølge analytikeren derfor give bagslag med sådanne ugennemtænkte tiltag.

Ørsteds aktie taber tirsdag formiddag 3,7 pct. til 744,90 kr. i den danske aktiehandel i København.

Vattenfall sikrer sig statsstøtte til sin storsatsning

Ørsted-topchef om 2022: Det er supersvært at forudsige, hvad der sker på markedet 

Mere fra EnergiWatch

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs