EnergiWatch

Vejen til klimamålsætning for 2030 er blevet længere

Øget cementproduktion og mere lækage af metan har bragt Danmark lidt længere fra 2030-målsætning end ventet. Cheføkonom i Concito peger blandt andet på læk fra biogasanlæg som årsag.

Foto: Jens Dresling

Der er tilsyneladende blevet længere vej end hidtil antaget til at opnå målsætningen om 70 procents reduktion af Danmarks CO2-udledning i 2030.

Ifølge Energistyrelsens årlige klimafremskrivning har Danmark i løbet af 2021 bevæget sig tættere på målsætningen. Men Danmark er ikke kommet så tæt på som troet på baggrund af de politiske aftaler, der er indgået.

Faktisk bliver der brug for CO2-reduktioner for en mio. ton mere end hidtil antaget.

”Det skyldes blandt andet en større produktion af cement. Det skyldes også en større opgørelse af, hvor meget metan der lækker fra biogasanlæg.”

Torsten Hasforth, fra tænketanken Concito

Siden seneste klimafremskrivning er der indgået særligt to politiske aftaler, der skal sænke CO2-udledningen i 2030.

En aftale om CO2-fangst skal nedbringe udledningen med en halv mio. ton i 2030. Og en aftale om landbruget skal indbringe reduktioner for 1,9 mio. ton i 2030.

Derudover har en genberegning af udledningen i 1990, som man sammenligner med, vist, at udledningen dengang var lidt højere end hidtil antaget.

I alt burde Danmark siden seneste klimafremskrivning være kommet tættere på målet med 2,4 millioner ton.

Men det er ikke tilfældet. I stedet er Danmark kommet 1,7 millioner ton tættere på. Det er 0,7 mio. ton mindre end ventet.

Der mangler stadig CO2-reduktioner for 10,1 mio. ton i 2030, hvis Danmark skal nå sin målsætning.

Den lavere reduktion end ventet skyldes, at der samtidig med de politiske aftaler er kræfter, der trækker den anden vej i form af større udledninger end ventet.

Ifølge Torsten Hasforth, der arbejder med klimaberegningerne for tænketanken Concito, er der særligt to områder, hvor udledningen er steget mere end ventet.

”Vi er lidt længere fra at nå målet, end vi troede, vi var,” siger han.

”Det skyldes blandt andet en større produktion af cement. Det skyldes også en større opgørelse af, hvor meget metan der lækker fra biogasanlæg.”

Ifølge Torsten Hasforth vil det betyde, at politikerne på klimaområdet må i værkstedet og finde yderligere reduktioner.

”Når vi går to skridt frem med de tiltag, som vi har taget, men også tager et skridt tilbage med den udvikling, der har været, betyder det, at der skal mere til, end vi egentlig troede,” siger han.

For at anskueliggøre, hvad det politisk kræver at finde reduktioner for 0,7 mio.

ton, sammenligner Torsten Hasforth det med sidste års landbrugsaftale, der anviste konkrete reduktioner på 1,9 mio. ton.

Klima- og Energiministeriet bekræfter, at mankoen til 2030-målet er blevet mindre, end de politiske aftaler tilsiger. Det er dog sket før ifølge ministeriet.

Samtidig fremhæver klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), at regeringen har fremlagt et udspil til en grøn skattereform.

Derudover har regeringen forventninger om, at landbrugsaftalen giver flere reduktioner hen ad vejen.

”Så jeg forventer bestemt, at vi kommer i mål med 2030-målet,” oplyser Dan Jørgensen i et skriftligt svar.

Regeringen ønsker mere grøn strøm – myndighederne forventer færre møller

Energiprofessor: Politikere bør overveje ejerskabet af biogas-produktionen 

Mere fra EnergiWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs