EnergiWatch

Russere meldes at have indtaget ukrainsk atomkraftværk

Timer efter at russere angreb atomkraftværket Zaporizjzja forlyder det, at russerne nu har indtaget det.

Foto: Zaporizhzhya NPP/Zaporizhzhya NPP via REUTERS / X90122

Russisk militær har taget kontrol over det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja.

Det oplyser en unavngiven regional myndighed ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer, mindre end to timer efter at det lykkedes ukrainske brandfolk at få slukket en brand nær Zaporizjzja, som er Europas største atomkraftværk.

Branden var blevet udløst af et russisk angreb på atomkraftværket natten til fredag.

Det var i lang tid ikke muligt for brandfolkene at få adgang til kraftværket, fordi det stadig var under russisk beskydning.

Tidligere fredag morgen oplyste ukrainske myndigheder, at der ikke var registreret ændringer i den radioaktive stråling i området.

Det var i nogen tid ikke muligt for brandfolk at få adgang til kraftværket, fordi det stadig var under russisk beskydning.

Omkring klokken 02.25 kunne det hviderussiske oppositionsmedie Nexta dog meddele på Twitter, at brandfolk havde fået adgang.

Ifølge Ukraines statslige katastrofeberedskab brød branden ikke ud inde på selve kraftværket, men i en tilstødende bygning.

Ukraines parlament, Verkhovna Rada, meddelte på beskedtjenesten Telegram, at branden brød ud efter tung granatbeskydning fra russiske styrker.

Meldingerne om russisk ildkamp i byen Enerhodar, som ligger tæt på kraftværket, kom torsdag fra en rådgiver i det ukrainske indenrigsministerium.

Ifølge rådgiveren var målet for invasionsstyrkerne at overtage kontrollen med kraftværket.

Rusland har allerede indtaget området omkring det ødelagte atomkraftværk i Tjernobyl. Det ligger cirka 100 kilometer nord for Ukraines hovedstad, Kyiv.

Adskillige ukrainske byer har været udsat for bombardementer og luftangreb, siden Putin beordrede det russiske angreb torsdag i sidste uge.

Kraftværket Zaporizjzja, der begyndte at producere strøm i 1984, genererer omkring 20 procent af Ukraines årlige produktion af strøm og næsten 47 procent af al strøm fra landets atomkraftværker. Det skriver det ukrainske energoatom.com.ua.

Danske myndigheder følger nøje brand ved atomkraftværk

Johnson vil samle FN's Sikkerhedsråd efter atomkraftværk-angreb

Russiske granater udløste brand ved Europas største atomkraftværk 

Mere fra EnergiWatch

Modtageterminal til Baltic Pipe forsinkes

Det kommer til at tage yderligere små to uger, før Baltic Pipes modtageterminal i Nybro ved Varde kan tages i brug. Men gassen strømmer som den skal gennem rørledningen til Polen.

Venstre vil sælge del af statens Ørsted-andel

I partiets 2030-klimaudspil vil man afhænde statens andel i Ørsteds havvindforretning for at kunne finansiere andre investeringer for 60 mia. i grøn omstilling. Hvordan det skal gøres, vides ikke endnu.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs