Støttepartier vil have mere grøn strøm efter kritik fra Klimarådet

Klimarådet vil have udbygget vedvarende energi, og støttepartier kritiserer regeringen for, at det går langsomt.
"Jeg vil have sat turbo på opsætningen af havvindmøller og vedvarende energi på land," siger SF's Signe Munk. | Foto: Jens Dresling
"Jeg vil have sat turbo på opsætningen af havvindmøller og vedvarende energi på land," siger SF's Signe Munk. | Foto: Jens Dresling
RITZAU

Danmark skal i fremtiden bruge væsentlig mere el, end vi gør i dag, og det skulle gerne være grøn strøm, konkluderer Klimarådet i en status fredag.

Støttepartierne kritiserer regeringen for, at det går for langsomt med udbygningen af vedvarende energi på land og i havet.

"Jeg vil have sat turbo på opsætningen af havvindmøller og vedvarende energi på land. For vi skal nok kunne sælge strømmen, hvis der skulle være noget tilovers. Det er altså en win-win," siger klimaordfører Signe Munk (SF) i en skriftlig kommentar.

Hun forslår derfor et nyt princip, som lyder, at det er meget bedre at bygge for meget vedvarende energi end at risikere at bygge for lidt. Det er Klimarådet enig i.

Det danske elforbrug har i en årrække været relativt stabilt, men over de kommende år skal der bruges væsentligt mere el end i dag. Sådan lyder det fredag i en status fra Klimarådet, der er et uafhængigt og rådgivende organ.

Det skyldes blandt andet, at en stigende andel af vores energiforbrug vil blive elektrificeret enten direkte via for eksempel elbiler og varmepumper eller indirekte via grønne brændsler.

Stadig flere datacentre ventes at øge det danske elforbrug. Hvis elektrificeringen skal have en klimaeffekt, er det afgørende, at der er tilstrækkelige mængder grøn strøm.

Og så har regeringen travlt, mener støttepartierne, herunder De Radikale.

"Det lader til ikke at være gået op for regeringen. Det går simpelthen alt for langsomt med udbygningen af vedvarende energi på land og på havet. Og dette understreges desværre af den forfærdelige situation i Ukraine."

"Hvis vi vil være uafhængige af russisk olie og gas, skal vi bygge mange flere vindmøller – ikke kun til Danmark, men til resten af Europa. Klimapolitik er blevet sikkerhedspolitik," siger klimaordfører Rasmus Helveg (R) i en skriftlig kommentar.

Skal Danmark være foregangsland på klimaområdet, bør vi som minimum kunne forsyne vores eget elforbrug med strøm, konkluderer Klimarådet.

På længere sigt er det relevant at sigte efter at blive nettoeksportør af strøm. Den økonomiske risiko er lav sammenlignet med risikoen for at mangle grøn strøm.

Klimaudvalget kalder klimaminister Dan Jørgensen (S) i samråd. Rapporten viser overordnet, at regeringen endnu ikke har vist, hvordan klimamålet i 2030 skal nås.

Trods "betydelig fremdrift" dumper Klimarådet for anden gang regeringens klimaindsats 

Dansk Erhverv: Klar pris på CO2 bør komme hurtigt

Wind Denmark: VE-strategi bør være hovedelement i kommende PTX-strategi 

IDA roser Klimarådets fokus på risikoelementer  

Dansk Energi: Vi skal udbygge massivt med vind og sol  

Synergi: Man bør sænke efterspørgslen på energi

DI: Det er vigtigt med fokus på tiden efter 2030

Dansk Solkraft efterlyser grøn strøm i regeringens klimaplaner

Dansk Fjernvarme håber på højere ambitioner for at nå klimamål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også