EU fremlægger forslag til sanktioner mod Rusland

EU vil blandt andet begrænse Ruslands adgang til teknologier, der kan bruges til produktion og boring af olie, som del af en lang række sanktioner mod landets økonomi.
Rørlægningsfartøjet Akademik Cherskiy, der ejes af Gazprom | Foto: VITALY NEVAR/REUTERS / X06936
Rørlægningsfartøjet Akademik Cherskiy, der ejes af Gazprom | Foto: VITALY NEVAR/REUTERS / X06936
AF RITZAU OG ENERGIWATCH

EU har tirsdag fremlagt en række forslag til sanktioner mod Rusland, der blandt andet skal begrænse landets adgang til teknologier, der kan bruges til produktion og boring af olie.

Det sker i en udtalelse, som er afsendt på vegne af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident Charles Michel.

Samtidig har Tyskland tirsdag annonceret, at en godkendelse af rørledningen Nord Stream 2 er blevet bremset på grund af Ruslands handlinger. Ledningen skulle efter planen transportere gas fra Rusland til Europa.

I en oversigt over en samlet sanktionspakke lyder det blandt andet, at man agter at ramme banker, der finansierer det russiske militær. Man vil også gøre det sværere for Rusland at handle med EU.

Sanktionerne er fremlagt, efter at Rusland mandag aften valgte at anerkende udbryderregionerne Donetsk og Luhansk i Østukraine som uafhængige.

Det har ført til kraftige reaktioner fra Vesten.

EU lægger i udtalelsen også op til at sanktionere de personer, der har været involveret i beslutningen om at anerkende udbryderregionerne.

"Ruslands beslutning om at anerkende Ukraines Donetsk og Luhansk som uafhængige og sende soldater til områderne er ulovlig og uacceptabel. Det er i strid med folkeretten," lyder det fra EU-lederne.

Sanktionerne ventes at blive formelt vedtaget senere tirsdag.

Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, fordømmer den russiske beslutning, der mandag blev fremlagt af præsident Vladimir Putin.

Kofod mener, at Rusland "tilsidesætter alle internationale spilleregler".

"Vi har givet Rusland alle muligheder for at finde en fredelig løsning på den her krise. Og vi arbejder fortsat på at åbne døre for diplomati, fred og forhandlinger," siger Kofod i en pressemeddelelse.

"Men Rusland smækker dørene i lige så hurtigt, som vi kan åbne dem. Det er dybt foruroligende og uansvarligt. Det kan få fatale konsekvenser for sikkerheden ikke bare i Ukraine, men i hele Europa."

Tyskland stopper Nord Stream 2  

Oliepriserne stiger efter Moskva beordrer tropper til Ukraine 

Gassen vil koste dyrt længe endnu, selv hvis vi undgår krig 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også